Са БиХ тржишта повучено 2.270 продужних каблова због ризика од струјног удара

Срна
Са БиХ тржишта повучено 2.270 продужних каблова због ризика од струјног удара

Сарајево - Агенција за надзор над тржиштем БиХ утврдила је да 56 одсто контролисаних продужних каблова представља ризик од струјног удара и пожара, а са тржишта је повучено 2.270 комада продужних каблова.

Агенција је саопштила да је, у склопу 11 инспекцијских контрола спроведених током надзора продужних каблова за употребу у домаћинству, утврдила да, од девет контролисаних различитих типова каблова, пет узорака не испуњава безбједносне захтјеве Наредбе о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница.

У саопштењу се прецизира да је од тога, у три случаја ризик био такав да су наложене мјере уништења повучених производа, док су у два случаја повучени производи враћени добављачима.

Укупно је са тржишта повучено 2.270 комада продужних каблова за употребу у домаћинству, а од тога је уништено 2.056 комада.

За све неусклађене производе надлежни инспекцијски органи Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ су наложили мјере повлачења с тржишта, те обавјештавања потрошача о ризицима и начину поврата спорних производа.

У саопштењу се наводи да су у проактивном надзору продужних каблова за употребу у домаћинству учествовале тржишне инспекције Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, те да се активност органи надзора над тржиштем БиХ спроводе пети пут.

Резултати прва четири надзора продужних каблова за употребу у домаћинству су показали да 2012. и 2013. године 80 одсто и 2014. и 2017. године око 50 одсто испитаних продужних каблова не задовољава све безбједносне захтјеве који се на њих односе, те да већина њих представља озбиљан ризик од струјног удара и пожара.

Због таквих резултата органи надзора над тржиштем БиХ одлучили су да и у 2018. години контролишу ове производе на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана