СНСД: СДС-ова пријава политички памфлет

СРНА
СНСД: СДС-ова пријава политички памфлет

Бањалука - Фонд здравственог осигурања Републике Српске приликом измирења дуга према здравственим установама у Србији није оштећен и пријава СДС-а Тужилаштву Србије је обичан политички памфлет с циљем одржавања лажне приче о злоупотребама у здравству Српске, саопштено је из СНСД-а.

Из СНСД-а наводе да је приликом измирења дуга плаћено 4,6 милиона евра мањи износ него што је био стварни дуг, што су прихватиле Влада Србије, као и институције ове земље.

СНСД је оцијенио тенденциозним и констатације да је добављач изабран без објављивања тендера, јер је све у потпуности урађено у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, којим је и предвиђено када се проводи преговарачки поступак, а када расписује тендер.

"У конкретном случају проведен је преговарачки поступак, јер је Влада Србије доставила спецификацију, којом је јасно дефинисала која медицинска опрема треба да се наручи", наводи се у саопштењу.

У СНСД-у подсјећају да је Фонд здравственог осигурања Српске средином 2006. године имао дуг према здравственим установама Србије од 18,5 милиона евра, који је настао за вријеме власти СДС-а, док је Република Српска поравнање измирила са знатно нижим износом.

Наведени дуг измирен је тако што је Влада Србије дала сагласност да се 25 одсто дуга отпише, а да се преостали дио измири путем испоруке медицинске опреме, као и да се дио дуга од око 2,9 милиона евра измири путем уступања потраживања Телекома Српске од Телекома Србије.

У складу са наведеним закључком, Влада Републике Српске донијела је закључак да Фонд преузме потраживања Телекома Српске од Телекома Србије, за шта је издвојила намјенска средства Фонду, који је ова здравствена установа уплатила

Телекому Репубике Српске, док је Телеком Србије исти износ уплатио Републичком фонду за здравствено осугурање Србије.

Преостали дио дуга од 10,9 милиона евра, Фонд здравственог осигурања Репубике Српске је измирио Републичком Фонду Србије тако што је набавио и испоручио медицинску опрему.

На основу преговарачког поступка и на сагласности Владе Републике Српске, Комисија за провођење преговарачког поступка је као најповољнијег добављача изабрала компанију "Фарма трејд С.А." Цирих, са којом је склопљен уговор о набавци медицинске опреме у вриједности од око 10,9 милиона евра.

Уговором је дефинисано да ће Фонд здравственог осигурања Републике Српске опрему платити путем кредитног аранжмана на период шест година, док је опрема набављена према каталошким цијенама и спецификацији Министарства здравља Србије, и испоручена са уредно потписаном документацијом о пријему робе.

Фонд Републике Српске је наведени кредит измирио у септембру прошле године.

У СНСД-у наводе да је дуг који је направила власт СДС-а и ПДП-а до 2006. године према Фонду здравства Србије пријетио отказом услуга у Србији пацијентима из Српске и изражавају захвалност тадашњој Влади Србије што је омогућила отпис дијела дуга и прихватила да се преостали дуг измири на наведени начин, а што је за Републику Српску значило додатне уштеде.

"Јадна је правничка памет СДС-а која је /Младену/ Босићу сугерисала овакву фарсу од пријаве. Република Српска је обавила законит правни посао, користан за све њене пацијенте као и Српску у цјелини, али политичком слијепцу је немогуће да прихвати било какве чињенице", наводи се у саопштењу.

У СНСД-у тврде да се договор влада Српске и Србије може овако третирати само од СДС-а, јер "како јавност види - за њих је добро само оно што се ради у Сарајеву".

"СДС-ово пробосанство и има за циљ да сруши сваки договор Србије и Републике Српске, а медијска хистерија је посљедица жеље СДС-а да сакрије од грађана Републике Српске да се помпезно најављивани Савез /за промјене/ распао и прије него што је почео да функционише", наводе у СНСД-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана