SIPA podnijela izvještaj o zgradi građenoj kad je Mektić bio direktor

Srna
SIPA podnijela izvještaj o zgradi građenoj kad je Mektić bio direktor

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH su, prema nalogu Tužilaštva BiH i povodom prijave o pronevjeri 700.000 KM prilikom izgradnje zgrade Službe za poslove sa strancima BiH koja je građena u vrijeme dok je direktor te agencije bio Dragan Mektić, izvršili sve potrebne provjere i sačinili izvještaj o tome.

"Pripadnici Sipe su, na zahtjev Tužilaštva BiH, izvršili provjere o izgradnji zgrade Službe za poslove sa strancima BiH i izvještaj dostavili Tužilaštvu", rečeno je Srni u Sipi.


U odgovoru Sipe na pitanje da li je istraga u ovom slučaju završena, istaknuto je da su policijski službenici Sipe u januaru 2015. godine postupali prema zahtjevu Tužilaštva BiH.

"Nakon preduzetih mjera sačinjen je izvještaj koji je dostavljen Tužilaštvu BiH", piše u odgovoru Sipe Srni.

U Tužilaštvu BiH Srni je rečeno da odgovor na pitanje šta je sa ovim predmetom još nije spreman.

Nije poznato da li je Mektić ikada saslušan povodom te prijave, naloga Tužilaštva i provjera koje je uradila Sipa, ali je u ponedjeljak uhapšen njegov tadašnji zamjenik u Službi za poslove sa strancima Izet Nizam koji je osumnjičen za krivično djelo korupcije.

Inspektori Sipe zatražili su u januaru 2015. godine od Nizama kompletnu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom upravne zgrade te službe zbog sumnji u korupciju.

Nizama su tada posjetila dva inspektora Sipe, uručivši mu, poslije razgovora, zvaničan dopis u kome se traži kompletna dokumentacija u vezi sa izgradnjom zgrade.

Nezakonitosti u vezi sa gradnjom prijavio je načelnik Odjeljenja za finansije i administraciju Službe za poslove sa strancima Danijal Ganić, koji je prijavio Nizama i tadašnjeg direktora Službe Dragana Mektića, tvrdeći da su nezakonito potpisali aneks ugovora o izgradnji te zgrade, što je podrazumijevalo povećanje troškova za čak 700.000 KM.

Ganić je u prijavi naveo da je zbog nezakonitosti koje je primijetio odbio da potpiše aneks ugovora, pa su to umjesto njega, mimo procedure, učinili Mektić i Nizam.

On je naveo da je taj projekat trebalo redukovati za 100.000 KM, a nikako povećavati za 700.000 KM i istakao da je taj novac vjerovatno završio kod Mektića, Nizama i njihovih saradnika.

Iako je Služba raspolagala vlastitim budžetom, Mektić je tada uspio da isposluje da se višemilionski posao izgradnje nove zgrade uprave Službe, koji se privodi kraju, knjiži kao kapitalni izdatak institucija BiH, a ne kao budžetska stavka Službe.

Sud BiH odredio je juče pritvor Izetu Nizamu koji je pod istragom zbog sumnje da je počinio koruptivna krivična djela dok je obavljao funkciju zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Nizam je osumnjičen da je od 2011. do 2015. godine protivzakonito uzimao novac, robu i usluge od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci o boravku stranaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja pogodovao donošenju odluka u njihovu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana