Rupe u stažu krpi 1.861 osoba

D. K.
Rupe u stažu krpi 1.861 osoba

Banjaluka - U RS je bez posla blizu 144.000 osoba, ali samo mali dio njih sami sebi uplaćuju penzijsko osiguranje, što potvrđuje i podatak da Fond PIO RS ima tek 1.861 dobrovoljnog osiguranika.

Iako je veoma malo onih koji sami sebi uplaćuju penziju, u Fondu PIO RS su istakli da je broj korisnika dobrovoljnog osiguranja posljednjih godina blago porastao.

- Do 28. oktobra ove godine imali smo 1.861 korisnika koji su sami sebi uplaćivali osiguranje, dok smo na kraju juna evidentirali njih 1.760 - kazali su u Fondu i dodali da je lani dobrovoljno osiguranje uplaćivala 1.561 osoba.

Među onima koji sami sebi uplaćuju osiguranje za PIO najčešće su doskorašnji radnici koji krpe rupe u stažu, ali i mladi. U Fondu PIO RS kažu da svi koji nisu osigurani u obaveznom osiguranju, mogu da koriste dobrovoljno osiguranje, pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji RS ili Brčko distrikta, da su zdravstveno sposobni i da su stariji od 15 godina. Dodali su da se mjesečna uplata određuje prema prosječnoj bruto plati u RS u prethodnom mjesecu.

- Najniži iznos je 148,85 KM. Uplata, naravno, može iznositi i više, zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može biti niža od tog iznosa - istakli su u Fondu PIO.

Ekonomski stručnjaci ističu da bi eventualno smanjenje stope doprinosa za PIO stimulisalo povećanje broja uplatilaca dobrovoljnog osiguranja.

Nezaposleni, poljoprivrednici i penzioneri mogu sami da uplaćuju doprinose i Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Tu mogućnost u prvih devet mjeseci ove godine iskoristilo je 5.787 osiguranika, dok ih je u istom periodu lani bilo 5.792.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana