Rudari u Zenici štrajkuju glađu

N1, klix.ba
Rudari u Zenici štrajkuju glađu

Zenica - Blizu 40 rudara rudnika "Stara jama" u Zenici stupili su u štrajk glađu. Razlog su neisplaćene naknade i nemogućnost odlaska u penziju.

"Mi smo ove naše aktivnosti poveli prije skoro četiri mjeseca. Počeli smo razgovore sa rukovodstvom, slali dopise prema Elektroprivredi, održali mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH 05.12.2017, a tada smo razgovarali sa resornim ministrom Nerminom Džindićem, gdje smo dobili uvjeravanja da će rješiti naše probleme u roku od 30 dana. S obzirom da nije ispoštovano to obećanje, a mi ostali bez ikakvih primanja, odlučili smo se na ovaj potez do ispunjenja zahtjeva", rekao je jedan od rudara Samir Selimović.

Iza ovih aktivnosti, kaže Selimović, stao je i sindikat samog rudnika, kao i predsjednik sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

"Mi zahtjevamo uplatu doprinosa prema PIO, Zdravstvu i osiguranju od nezaposlenosti, da bi ostvarili pravo na zaslužene penzije za stalno. Menadžment hoće da odbije 10 odsto od radnika rudnika da bi nama bilo uplaćivanje za nas. Mi nismo za to. Nećemo da se zavađamo sa kolegama", zaključuje Selimović.

Selimović kaže da postoji ponuda od Džindića da sutra dođu u Sarajevo da bi ih upoznao sa dosadašnjim njegovim aktivnostima, ali rudari odbijaju taj poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana