Рониоци радно обиљежили Свјетски дан вода

Срна
Рониоци радно обиљежили Свјетски дан вода

Бијељина - Ронилачки клуб "Наутилус" из Бијељине у сарадњи са Паневропским универзитетом "Апеирон" обиљежио је Свјетски дан вода акцијом чишћења дијела дна канала Дашница и Еко језера и промоцијом опреме и знања

ронилаца."Подводни свијет је ионако сиромашан, све је под водом пусто и жалосно и у поређењу са роњењем у коралним морима то је као однос пустиње и оазе", рекао је Срни предсједник Ронилачког клуба Мирослав Беновић и додао да су са дна вода у Семберији изнијели гомиле пластичног отпада, пивских боца, чак и дијелове шпорета.


Он је позвао суграђане, посебно младе људе, да воде рачуна о животној средини и истакао да се мала пажња и улагања у заштиту вода богато враћају друштвеној заједници.

У дворишту зграде "Апеирона" у Бијељини, гдје се налазе клупске просторије "Наутилуса", данас је изложена ронилачка опрема, стотине освојених пехара и медаља и одржан кратак курс о роњењу.

На видео биму посјетиоцима је приказан видео запис о спашавању утопљеника и филм о подводном и еколошком свијету семберских ријека и језера, које су снимили рониоци "Наутилуиса", а чланови клуба припремили су и срнећи паприкаш за заједнички ручак са суграђанима.

Јуче су рониоци из клубова "Наутилус" и "Трб" на Еко језерима у Бијељини извели показну вјежбу спасавања на води и под водом, након чега су у сарадњи са градским риболовним друштвом "Риба" очистити дио дна језера и приобаље ове еколошке оазе у граду.

У ова језера, која су дијелове старог тока ријеке Дрине, пуштена је рибља млађ шарана, а направљен је и видео запис о техникама спашавања, подводном свијету и еколошком стању ријека и језера.

Беновић каже да је посјетиоцима показао дио техника и вјештина у спашавању које је стекао током недавног боравка у Русији, за коју каже да је једна од водећих нација у спашавању.

Он је захвалио Републичкој управи Цивилне заштите Републике Српске која је омогућила његово учешће у овој експедицији коју је организовао Руски центар за ванредне операције у Нишу, а 15 ронилаца из Србије, Српске и Федерације БиХ имали су прилику да савладају најнапредније вјештине и технике спашавања користећи најсавременију опрему и кабинете.

За бијељинске рониоце, који су били хероји града током катастрофалних поплава 2010. и 2014. године, срчаност, знање и вјештине нису препрека за спасилачке мисије, али проблем им је набавка опреме.

Према ријечима Беновића, у спасилачким акцијама дају од себе и више од могућег јер са неадекватном опремом улазе у брзаке и хладну воду, имају само једно суво спасилачко ронилачко одијело, док се остали рониоци смрзавају у одијелима која нису намијењена за температуру воде испод 17 степени Целзијуса.

"Ронилачка опрема је скупа као да идете у космос јер су услови под водом немилосрдни, а морате да водите рачуна о личној и сигурности оних које спашавате", каже он и додаје да једно суво ронулачко одијело кошта преко 1.000 евра.

За Ронилачки клуб "Наутилус" годишње се из буџета Бијељине намијени 3.850 КМ, што је недовољно за опремљеност, напредовање и квалитетан рад којем теже.

Ронилачки клуб "Наутилус" у Бијељини основан је 2008. године, има 12 обучених ронилаца, од којих су два инструктора, седам самосталних ронилаца, три млађа рониоца, као и 11 придружених чланова који нису сертификовани рониоци, али учествују у раду Клуба јер су љубитељи активности на отвореним водама.

Обучени су и опремљени за обуку ронилаца, спортске активности на води и под водом и за брзе спасилачке и друге интервенције на води и под водом, а сви чланови клуба су и припадници Цивилне заштите Бијељина.

У љетним мјесецима Клуб "Наутилус" организује ронилачку обуку и ронилачке екскурзије у свом кампу у Рафаиловићима у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана