Ромима кров над главом и запослење

Љиљана Алексић
Ромима кров над главом и запослење

Бијељина - Град Бијељина годинама ради на збрињавању социјалних и осјетљивих категорија становништва, а у том процесу нису заборављени ни Роми, којима је у прошлој години обновљено седам кућа, док су неки од њих запослење пронашли у првом социјалном предузећу у Семберији.

Шест кућа је обновљено, а једна је изнова изграђена и на тај начин побољшани су услови живота најугроженијих ромских породица.

- Вриједност тог пројекта под називом “Шеснаест-седамнаест” била је 210.000 КМ, а град је био задужен за инфраструктуру - рекао је самостални стручни сарадник за националне мањине и дијаспору у Градској управи Бијељина Љубиша Станишић.

У Семберији живи око 2.000. Рома, а на овим активностима се неће стати. План је да се у наредном периоду изграде три стамбене зграде у насељу Финцов салаш. Прва зграда биће завршена до краја ове године, друга до краја  2020. године и трећа 2021. године.

- Очекујемо да ћемо у мају почети са изградњом те прве зграде. Корисници су одабрани, а осам породица добиће кров над главом - рекао је Станишић.

Он истиче да се паралелно с тим активностима ради и на обезбјеђивању средстава за изградњу друге зграде.

- Аплицирали смо и добили средства за изградњу друге зграде и могу да најавим да ће бити расписан јавни позив за лица која до сада нису била обухваћена овим пројектима или нису знали да се пријаве - навео је он.

Канцеларија за националне мањине и дијаспору у Градској управи Бијељина постоји нешто више од годину и за то вријеме реализовани су бројни пројекти, а један од њих је прво социјално предузеће “Агро-план” у насељу гдје се граде зграде за смјештај Рома. Предузеће је отворено у сарадњи са Удружењем “Отахарин” из Бијељине.

- Град Бијељина и Удружење “Отахарин” имају успјешну сарадњу. Поред тога што чинимо све да обезбиједимо стамбено збрињавање ромских породица, пружамо им и могућност да раде и живе од свог рада. У току је постављање другог пластеника, а планирано их је још неколико на више од 2.000 квадратних метара - истиче Станишић. Ово предузеће обиљежило је прву годишњицу рада, а у плану је и повећање броја запослених.

- У пластенику производимо здраву, органску храну, без пестицида, а сав вишак у производњи добијају корисници удружења. У првом плану није зарада, него радни однос. Циљ нам је да произведемо што већу количину производа који ће бити конкурентни на тржишту. На овим просторима нема много произвођача који производе органску храну и ми смо ушли у процес сертификације - рекао је извршни директор Удружења грађана за промоцију и образовање Рома “Отахарин” Драган Јоковић.

Ромска популација свакодневно се суочава са бројним проблемима. Годинама уназад у “Отахарину” се боре да описмене што већи број младих Рома. Јоковић је истакао да је незапосленост, а тиме и економска ситуација највећа препрека за школовање Рома.

- Будући да економска ситуација Рома утиче на степен њиховог образовања, настојимо да их што више укључимо у наше удружење, што је један од разлога оснивања социјалног предузећа - рекао је Јоковић.

Школовање

За помоћ Ромима годишње се из буџета за националне мањине издваја више од 30.000 КМ, а уз подршку донатора, Канцеларија за националне мањине помаже и ромској дјеци током школовања.

- У школу је уписано 116 дјеце ромске националности. Град Бијељина је обезбиједио новац за њихову ужину, док им Удружење “Отахарин” обезбјеђује школски прибор и уџбенике  - рекао је Љубиша Станишић.

У сарадњи са вртићем “Чика Јова Змај” 16 малишана ромске националности похађаће припремни програм пред полазак у школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана