Romi proslavili Đurđevdan, ali mnogo skromnije nego nekada

Sanja Amidžić
Romi proslavili Đurđevdan, ali mnogo skromnije nego nekada

Banjaluka - Bacanjem vjenčića od vrbovog pruća u rijeku, skromnim porodičnim ručkom i uz zvuke čuvene pjesme “Erdelezi” Romi su juče širom Srpske proslavili svoj najveći praznik - Đurđevdan.

Ovaj praznik kod Roma simbolizuje odlazak zime i dolazak proljeća. Po starom običaju Romi rano ujutro odlaze na rijeku i kupaju se, a po dolasku kući cvijećem i vrbovim grančicama kite kapiju i domove. Đurđevdanski uranak tradicionalno su organizovali aktivisti Udruženja za obrazovanje Roma “Otaharin” i Udruženja žena “Romkinja” iz Bijeljine, koji su djeci dijelili našarana jaja i slatkiše. Predsjednik Udruženja žena “Romkinja” Begzada Beganović rekla je da u Bijeljini živi 127 romskih porodica, a da su njihovi gorući problemi obrazovanje i zaposlenje.

- Romska populacija teško živi jer nema posla. Jedini način da zarade je sakupljanje sekundarnih sirovina ili prošenje - kazala je Beganovićeva.

Organizovanog obilježavanja najvećeg romskog praznika ove godine nije bilo u Banjaluci i Prijedoru. Romi u banjalučkom naselju Veseli brijeg skromno su sa rodbinom i prijateljima proslavili praznik.

- Slavlja je svake godine sve manje. Ovo je prvi put da za Đurđevdan ne pečem jagnje, ali bitno je da ovaj dan obilježimo kako možemo - kazao je Šaćir Osmanović.

Njegova komšinica Iđida Ibrić kaže da su prošla vremena kada se Đurđevdan proslavljao uz raskošne fešte.

- Na Veselom brijegu se znalo skupiti 200-300 Roma koji su uz pjesmu i igru dočekivali ovaj dan. Međutim, sada se sve promijenilo, omladina odlazi, a ovi stari koji su ostali su nemoćni i nije im do pjesme - kazala je Ibrićeva, koja je ostala sama pa će Đurđevdan obilježiti sa komšijama.

Komšiluk

Mještanka Veselog brijega Vida Muratović kaže da već deceniju živi u ovom naselju i da su Romi dobre komšije.

- Nikada nisam imala problema s njima, uvijek se međusobno pomažemo koliko smo u mogućnosti - kazala je Muratovićeva i dodala da svake godine ide kod komšija da proslave Đurđevdan.

 

Romski običaji za Đurđevdan

- jutro počinje kupanjem u rijeci i sapiranjem grijeha  

- vezuju crvene krpice za grane da odagnaju bolesti  

- djevojke ispod vrbe šišaju kosu kako bi im bila bujnija  

- oblače šarene nošnje i svečanu odjeću  

- služe ofarbana jaja i kolače   

- ispred okićenih kuća se peče jagnje  

- obilaze najstarije članove porodice  

- pjeva se i pleše do kasno u noć 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana