Romanovi utemeljili bratstvo Srba i Rusa

Anita Janković-Rečević
Romanovi utemeljili bratstvo Srba i Rusa

Banjaluka - U nadi da srpski i ruski narodi više nikada ne učestvuju u bilo kakvim oružanim sukobima, u Banjaluci je juče polaganjem vijenaca na spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom odata počast carskoj porodici Romanov povodom 100 godina od njihovog ubistva.

Počast ruskom caru, koji je postavio temelje neraskidivih veza između carske porodice Romanov i Srba, odala je delegacija ruskog Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva u RS predvođena ministrom industrije, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem, a vijence su položili i ministar rada i socijalne zaštite u Vladi RS Milenko Savanović kao i predstavnik ruske Ambasade u BiH. Nakon polaganja vijenaca delegacije su obišle i temelj za izgradnju rusko-srpskog hrama u Banjaluci koji će biti izgrađen u čast carske porodice i Nikolaja Drugog.

- Obilježavanjem ovog tužnog dana kada je mučki stradala porodica Romanov, odajemo počast istorijskoj ulozi koju je ova porodica imala u razvoju odnosa ruskog i srpskog naroda - rekao je ministar Đokić.

Istakao je da bi u narednom periodu trebalo da budu završeni i pripremni radovi za osveštanje temelja hrama koji će biti još jedna potvrda povezanosti ruskog i srpskog naroda, kao i saradnje Srpske i Rusije.

- Vlada RS je već izdvojila tri miliona KM za ovaj projekat i očekujemo da će narednih mjeseci biti završen najveći dio pripremnih radova za osveštanje temelja hrama - rekao je Đokić, izrazivši očekivanja da će tom događaju prisustvovati zvanice sa visokog nivoa Ruske Federacije. Đokić je ocijenio da nije čudna sklonost naroda RS i Srbije ka Rusiji i ruskom narodu, jer, kako je istakao, na glave Srba i pravoslavaca nikada nisu padale ruske bombe, niti su ispaljivani ruski meci. Dodao je da će Srpska uvijek biti podrška unapređenju saradnje sa Rusijom, ali i svemu onome što Rusija radi na globalnom planu.

Član Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva sveštenik Miladin Mitrović rekao je da je obilježavanje 100 godina od smrti porodice Romanov značajno jer su ruski imperatori, posebno Nikolaj, odigrali ključnu ulogu u spasavanju srpskog naroda tokom Prvog svjetskog rata.

- Nikolaj je u teškom vremenu za svoju zemlju ušao u Prvi svjetski rat da bi, prije svega, zaštitio srpski narod na Balkanu - rekao je Mitrović. Podsjetio je da je pomenuto društvo osnovano 1882. ukazom ruskog imperatora Aleksandra trećeg, koji je bio otac Nikolaja Drugog.

- Glavni cilj i zadatak ovog društva bio je da njeguje i očuva interes pravoslavnih naroda i zemalja, naročito tamo gdje je bio ugrožen interes SPC, dok je danas udruženje zaduženo za humanitarne, prosvjetiteljske i naučno-istraživačke aktivnosti - rekao je Mitrović.

Spomenik caru Nikolaju

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u banjalučkom naselju Bulevar otkriven je 2014. godine. Podizanje spomenika je bila prilika da se srpski narod iz RS bar djelimično oduži velikom ruskom narodu za podršku koju je dobijao u odlučujućim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana