Романови утемељили братство Срба и Руса

Анита Јанковић-Речевић
Романови утемељили братство Срба и Руса

Бањалука - У нади да српски и руски народи више никада не учествују у било каквим оружаним сукобима, у Бањалуци је јуче полагањем вијенаца на споменик руском цару Николају Другом одата почаст царској породици Романов поводом 100 година од њиховог убиства.

Почаст руском цару, који је поставио темеље нераскидивих веза између царске породице Романов и Срба, одала је делегација руског Императорског православног палестинског друштва у РС предвођена министром индустрије, енергетике и рударства РС Петром Ђокићем, а вијенце су положили и министар рада и социјалне заштите у Влади РС Миленко Савановић као и представник руске Амбасаде у БиХ. Након полагања вијенаца делегације су обишле и темељ за изградњу руско-српског храма у Бањалуци који ће бити изграђен у част царске породице и Николаја Другог.

- Обиљежавањем овог тужног дана када је мучки страдала породица Романов, одајемо почаст историјској улози коју је ова породица имала у развоју односа руског и српског народа - рекао је министар Ђокић.

Истакао је да би у наредном периоду требало да буду завршени и припремни радови за освештање темеља храма који ће бити још једна потврда повезаности руског и српског народа, као и сарадње Српске и Русије.

- Влада РС је већ издвојила три милиона КМ за овај пројекат и очекујемо да ће наредних мјесеци бити завршен највећи дио припремних радова за освештање темеља храма - рекао је Ђокић, изразивши очекивања да ће том догађају присуствовати званице са високог нивоа Руске Федерације. Ђокић је оцијенио да није чудна склоност народа РС и Србије ка Русији и руском народу, јер, како је истакао, на главе Срба и православаца никада нису падале руске бомбе, нити су испаљивани руски меци. Додао је да ће Српска увијек бити подршка унапређењу сарадње са Русијом, али и свему ономе што Русија ради на глобалном плану.

Члан Императорског палестинског православног друштва свештеник Миладин Митровић рекао је да је обиљежавање 100 година од смрти породице Романов значајно јер су руски императори, посебно Николај, одиграли кључну улогу у спасавању српског народа током Првог свјетског рата.

- Николај је у тешком времену за своју земљу ушао у Први свјетски рат да би, прије свега, заштитио српски народ на Балкану - рекао је Митровић. Подсјетио је да је поменуто друштво основано 1882. указом руског императора Александра трећег, који је био отац Николаја Другог.

- Главни циљ и задатак овог друштва био је да његује и очува интерес православних народа и земаља, нарочито тамо гдје је био угрожен интерес СПЦ, док је данас удружење задужено за хуманитарне, просвјетитељске и научно-истраживачке активности - рекао је Митровић.

Споменик цару Николају

Споменик руском цару Николају Другом у бањалучком насељу Булевар откривен је 2014. године. Подизање споменика је била прилика да се српски народ из РС бар дјелимично одужи великом руском народу за подршку коју је добијао у одлучујућим данима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана