Рођене 44 бебе из леда

Милијана Латиновић
Рођене 44 бебе из леда

Бањалука - Уз поступак вантјелесне оплодње, који се у Српској изводи већ 14 година, замрзавање ембриона паровима који се боре са стерилитетом повећава шансе да постану родитељи, а захваљујући овом методу до сада су рођена 44 малишана "из леда".

Национални координатор за репродуктивно здравље РС професор доктор Сања Сибинчић каже да се ембриони замрзавају када се кроз поступак вантјелесне оплодње добије више квалитетних ембриона.

- За ембриотрансфер се најчешће користе два ембриона, а преостале, ако пар жели, замрзавамо да бисмо их вратили у неком идућем периоду. На овај начин повећавају се шансе за остварење трудноће. С друге стране, мањи су и трошкови, јер жена ако не оствари трудноћу а прошла је поступак вантјелесне оплодње, не мора да пролази све испочетка, само јој се враћа одмрзнути ембрион - појаснила је Сибинчићева која је и оснивач приватне здравствене установе "Медицо' С", у којој се једино у РС ради вантјелесна оплодња и замрзавање ембриона.

Сибинчићева истиче да је свега десет одсто парова који су у прошлој години у овој здравственој установи прошли поступак вантјелесне оплодње замрзнуло ембрионе, те да треба имати у виду да није могуће сваки ембрион чувати на овај начин.

- Замрзавамо само најбоље ембрионе. Трудноће које су настале из смрзнутих ембриона су здраве и нормалне и нема никакве разлике у односу на оне које настају враћањем ембриона у стимулисаном циклусу - рекла је Сибинчићева и додала да се у овој здравственој установи ради најсавременији метод витрификације, брзог замрзавања на веома ниским температурама да не би дошло до оштећења.

Појашњава да се замрзнути ембриони могу чувати дуги низ година, али да тренутно имају уговор са Фондом здравственог осигурања РС да то буде двије године, те да након тога пацијенти одлуче хоће ли наставити да их чувају или ће их искористити или уништити.

У ситуацијама када се мушкарци боре са малигним обољењима и којима су хемотерапије једина шанса за оздрављење, у овој здравственој установи раде и замрзавање сперматозоида и ткива тестиса, да би паровима пружили веће шансе да постану родитељи у овако отежаним околностима. Сибинчићева је нагласила да се све више парова у РС бори са стерилитетом, јер је вријеме рађања помјерено, па све чешће жене први пут постају мајке послије навршених 30 година. Други разлог неплодности је све већи број полнопреносивих болести, хроничних и малигних обољења и код мушкараца и код жена.

Иако је замрзавање јајних ћелија тренд у свијету и многе жене на тај начин желе "преварити биолошки сат" и постати мајке у зрелијим годинама, у РС се овај метод још не користи.

- Жене се распитују за то, посебно оне које треба да иду на хемотерапију. Успјешност остваривања трудноће из замрзнутих јајних ћелија много је мања него из замрзнутих ембриона - рекла је Сибинчићева и додала да очекује да ће ускоро овај метод бити доступан и код нас.

Цијена чувања ембриона је 500 КМ за период од двије године, без обзира на број ембриона, а од лани Фонд здравства финансира овај метод.

- Ова услуга од прошле године бесплатна је за осигуранике у здравственој установи "Медицо'С", с којом имамо потписан уговор и која једина за сада ради ове процедуре у Српској - навели су из Фонда. Истичу да су лани имали 55 захтјева за чување ембриона, за шта су издвојили 27.500 КМ.

Вантјелесна оплодња

Фонд здравства од 2007. године финансира први покушај вантјелесне оплодње, а од 2011. и други покушај.

- Заинтересованост парова је из године у годину све већа што показује оправданост Националног програма вантјелесне оплодње, а његова успјешност је евидентна, јер смо у октобру прошле године прославили рођење 1.000. бебе - истакла је Сибинчићева и додала да годишње у пројекту имају око 500 захтјева за вантјелесну оплодњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана