Родитељски загрљаји одагнали страх

Свјетлана Ђуричић
Родитељски загрљаји одагнали страх

Бањалука - У сузама радосницама, родитељи, породица и пријатељи дочекали су јуче групу од 26 ђака бањалучке Економске школе, која се вратила са екскурзије у Италији након што је у понедјељак у потпуности изгорио аутобус којим су путовали.

Преосталих 25 ученика из тог аутобуса одлучили су да наставе екскурзију и остану у Италији са школским другарима.

Отац близнакиња Тијане и Дајане, које су за длаку избјегле трагедију, Бранислав Гајић казао је јуче да је загрливши своје кћерке добио најљепши поклон за 50. рођендан.

- Са њима су стигли и њихови другари, међу којима је и моје кумче. Сам Бог их је спасио. Имам осјећај као да сам се поново родио - рекао је Бранислав са осмијехом на лицу.

Казао је да су сви са стрепњом чекали да се дјеца врате, те да од када се несрећа догодила нису ни јели ни пили, а сада коначно могу да одахну.

Ученица Зорана Девић испричала је да су прије несреће ученици спавали.

- Кад смо схватили шта се догађа, услиједио је напад панике, гурање, падање… - рекла је кратко Зорана.

Њена мајка Љиљана каже да је још под стресом и да ће у договору са осталим родитељима одлучити о евентуалној тужби против управе школе и агенције “Стар травел”, која је организатор путовања због, како тврди, притиска на дјецу да упркос несрећи не прекидају екскурзију.

Ученик Пеђа Хаџидедић присјетио се да је ватра букнула за неколико секунди након што је под аутобус у којем су путовали, подлетио мотоцикл.

- Кад се појавила ватра, почели смо да се гурамо и успјели смо брзо да изађемо. Након што смо се удаљили неких 50 метара, ватра је прогутала аутобус. Многи су се веома уплашили, нарочито дјевојке. Након тога, много нам је помогао италијански Црвени крст - испричао је Пеђа.

Његов отац Сенад Хаџидедић каже да је срећан што се све добро завршило али напомиње да неко мора сносити одговорност за, како каже, притисак на дјецу да остану на екскурзији.

Отац ученице Јелене Милован-Штрбац рекао је ће тражити родитељски састанак чим се остала дјеца, професори и директорка школе врате.

Директорка Економске школе Нада Вулић казала је да је пресрећна што су ученици безбједно стигли у Бањалуку, те додала да су најављене тужбе лична ствар родитеља.

- Није било притиска на дјецу. Тренутно смо у Сан Марину, а 170 ученика који су на екскурзији су весели и срећни и бринемо о њима - каже Вулићева и додаје да је планирано да се екскурзија заврши у петак. 

Директорка агенције “Стар травел” Биљана Чигоја казала је да нико није вршио притисак на ђаке да остану у Италији.

Несрећа се десила када је у италијанском љетовалишту Лидо ди Јесоло под аутобус у којем су били ученици трећег разреда Економске школе подлетио мотор који се претходно сударио са путничким аутомобилом. Захваљујући брзој реакцији возача који је успио одмах отворити врата ученици су изашли из аутобуса прије него се све претворило у пепео. Њихове ствари, телефони и пасоши изгорјели су заједно са аутобусом.

Дочек

Ђаке су јуче у Бањалуци дочекали и представници Министарства просвјете и културе РС и Градске управе Бањалука.

- Предлажем да се сви смире и хладне главе одлуче о наредним потезима. Видјећемо шта је у нашој надлежности и тако ћемо поступити. Сачекаћемо да се врати директорка школе, да разговарамо са њом - рекао је шеф кабинета  министра просвјете Новица Митровић и поновио да је најбитније да су дјеца добро.

Начелник градског Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац рекао је да је повратак ђака прошао у најбољем реду и захвалио свима који су се укључили да помогну дјеци да превазиђу ову ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана