Родитељска кућа за Марковиће спас за обољелу дјецу

Цвија Мркоњић
Родитељска кућа за Марковиће спас за обољелу дјецу

Бањалука - Трогодишња Санела Марковић из Теслића храбро се бори против акутне лимфобластне леукемије, а пред њом и њеним родитељима су кључне двије године када ће спознати да ли је дјевојчица добила ову битку.

Породица Марковић се морала преселити у Бањалуку јер њихова јединица четири пута седмично иде на терапије. Сада су подстанари у близини Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука гдје дјевојчица прима терапије.

- Било би нам много лакше када би у оквиру болнице била родитељска кућа. Супруга стално мора да буде уз кћерку. Тражим посао у Бањалуци, грађевинац сам по струци, а када би оне биле у родитељској кући могао бих радити и у другим градовима, јер бих знао да су на сигурном. Велике наде полажемо и у предстојеће донаторско вече на којем ће хумани људи донирати новац управо за родитељску кућу - каже Марковић.

Мајка разигране и веселе дјевојчице, Сњежана каже да је болест њеној мезимици откривена прије два мјесеца.

- Једва састављамо крај са крајем, али се боримо за нашу Санелу. Супруг и ја смо на бироу, али се боримо уз помоћ родбине и пријатеља. Болест не напредује, прогнозе љекара су добре и надамо се најбољем - каже Сњежана и додаје да им много значи и што трошкове лијечења у потпуности сноси Фонд здравственог осигурања РС.

Болест дјетета промијенила је живот младом брачном пару из коријена. Живе за дан када ће њихова дјевојчица оздравити.

- Када су ми љекари у Бањалуци рекли да Санела има леукемију нисам знао гдје сам. Од тог тренутка живимо за њено оздрављење - каже потресени отац.

Судбину брачног пара из Теслића дијеле многобројне породице широм РС. Сви су у истој бици - за оздрављење и срећно дјетињство својих малишана. Огромну подршку имају у удружењу "Искра" које окупља родитеље дјеце обољеле од малигних болести из цијеле Српске. Њихова борба и одрицање није прошла неопажено па ће им се уз помоћ хуманитараца придружити и Кабинет предсједника РС, који 24. децембра у сједишту Владе РС у Бањалуци организује традиционално годишње донаторско вече. Сав приход прикупљен од донација биће уплаћен удружењу "Искра" за изградњу родитељске куће у оквиру Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука за коју је неопходно 800.000 КМ.

- Одзив донатора и хуманих људи је и ове године задовољавајући. Уплате већ пристижу на рачун и вјерујемо да ћемо и ове године успјети и да ћемо прикупити новац за изградњу куће за дјецу обољелу од малигних болести - рекла је савјетник за социјална питања у Кабинету предсједника РС Дијана Гајић.

Хуманитарни концерт

Упоредо са донаторском вечери биће одржан и хуманитарни концерт на Тргу Републике у Бањалуци, односно на платоу испред Радио-телевизије РС.

- Позивамо грађане да дођу у што већем броју и понесу мобилне телефоне како би позивима на број 1458 донирали једну марку и помогли прикупљање новца за изградњу родитељске куће. Хуманитарни позив биће својеврсна карта за концерт - рекла је секретар удружења "Искра" Дијана Берић.

На концерту ће наступити Владо Георгијев, Јелена Томашевић, Романа Панић, Жељко Самарџић и група "Милиграм".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана