Родитељи неће дјецу миграната у клупама са својом

nezavisne.com
Родитељи неће дјецу миграната у клупама са својом

Бихаћ - Родитељи ученика који похађају Основну школу “Брековица” у истоименом мјесту надомак Бихаћа одбацили су могућност да се за дјецу миграната, који су смјештени у оближњем хотелу “Седра”, организује настава у тој школској установи.

Запријетили су да ће своју дјецу исписати из те школе уколико се оствари намјера Министарства образовања УСК да се организује настава за око 50 дјеце.

Родитељи кажу како немају ништа против дјеце, али да страхују да би се скупа с њима у овом мјесту могли настанити мигранти.

Предсједник ове мјесне заједнице Сеад Ћехић каже како међу мјештанима постоји страх због могућег већег прилива миграната.

“Ми не можемо рећи да смо на то спремни. Једноставно, код људи је такво мишљење и ми не вјерујемо више властима, јер видите шта се све дешавало у протеклим мјесецима”, казао је Ћехић.

Родитељи кажу како постоји бојазан за сигурност и здравље њихове дјеце.

“Дјеца у сваком случају треба да се образују, треба да буду у школама, без обзира на то ко су и одакле долазе. Међутим, надлежне институције су заказале у свему и све се то сада пребацује на терет родитеља и обичног становништва, што је апсолутно неприхватљиво”, каже Назиф Хорозовић, један од родитеља.

Министар образовања УСК Дамир Омердић каже како је поменута школа само једна од могућих установа у којима би се могла организовати настава за дјецу миграната и да коначна одлука о томе није донесена. “Свој дјеци треба омогућити право на школовање и на то нас обавезују свјетске конвенције о правима дјетета. Преговарамо и тражимо најбоље рјешење, а што се тиче здравственог аспекта, на шта упозоравају родитељи, сва дјеца ће бити подвргнута детаљном љекарском прегледу”, казао је Омердић.

Иначе, у протеклу суботу на централном градском тргу у Бихаћу организовани су нови протести, на којима су грађани овог града затражили ефикаснији начин рјешавања тренутне мигрантске кризе. Још једном је упућен захтјев надлежним институцијама да се прихватни центри измјесте и формирају ван урбаног подручја.

“Грађани Бихаћа нису против миграната, али нису ни за то да Ђачки дом и 'Бира' буду прихватни центри за мигранте. Разочарани смо што су поједини дијелови града потпуно девастирани, мигранти се крећу слободно у било које доба дана и ноћи, ремете јавни ред и мир и једноставно Бишћани се не осјећају довољно сигурно”, казао је Сеј Рамић, градски вијећник и један од организатора протеста.

С овог скупа је упућен захтјев да се нови прихватни центар за мигранте, који би се налазио ван градског подручја, формира до краја марта идуће године и да се онемогући њихов даљи прилив на подручје Унско-санског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана