Robot za istraživanje Marsa pobrao simpatije posjetilaca

A. J. R.
Robot za istraživanje Marsa pobrao simpatije posjetilaca

Banjaluka - Robot za istraživanje Marsa, eksperimenti iz fizike i hemije, mozgalice i aplikacije samo su dio brojnih inovacija koje su oduševile posjetioce Festivala nauke koji je juče održan u Domu omladine u Banjaluci.

Ovaj sedmi festival, čija je ovogodišnja tema „Vještačka inteligencija“, okupio je mlade i stare ljubitelje nauke, inovatore i istraživače iz srednjih škola i fakulteta u RS. Najveća gužva bila je na štandu Katoličkog školskog centra iz Banjaluke koji su predstavili robota.

- Robot je prototip rovera za istraživanje Marsa. Može da uočava prepreke ispred sebe i tako mijenja putanju kretanja - objasnio je učenik Armano Merdžić.  

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta potrudili su se da uz pomoć lutke koja simulira disanje, kašljanje i povraćanje posjetiocima približe medicinu.

- Djeca se otimaju za stetoskop kako bi poslušali disanje i otkucaje srca. Posebno su zainteresovani da se okušaju u vađenju krvi - rekao je student druge godine medicine Nemanja Lezendić. Petogodišnjeg Vojina Savića najviše su oduševili insekti, zmije i gušteri.

- Vidio sam mnogo buba, zmija i nekih životinja za koje ni ne znam koje su. Gledao sam i eksperiment paljenja ruku, a superzanimljivo bilo je kod policije - rekao je mali Vojin.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić istakao je da su izdvajanja za nauku investicija u budućnost, te da zemlje u tranziciji uvijek imaju problema na tom planu.

- Upravo se usvaja budžet RS i nadamo se da će u određenom dijelu biti povećanja za nauku - naveo je Komić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana