Робот за истраживање Марса побрао симпатије посјетилаца

А. Ј. Р.
Робот за истраживање Марса побрао симпатије посјетилаца

Бањалука - Робот за истраживање Марса, експерименти из физике и хемије, мозгалице и апликације само су дио бројних иновација које су одушевиле посјетиоце Фестивала науке који је јуче одржан у Дому омладине у Бањалуци.

Овај седми фестивал, чија је овогодишња тема „Вјештачка интелигенција“, окупио је младе и старе љубитеље науке, иноваторе и истраживаче из средњих школа и факултета у РС. Највећа гужва била је на штанду Католичког школског центра из Бањалуке који су представили робота.

- Робот је прототип ровера за истраживање Марса. Може да уочава препреке испред себе и тако мијења путању кретања - објаснио је ученик Армано Мерџић.  

Студенти бањалучког Медицинског факултета потрудили су се да уз помоћ лутке која симулира дисање, кашљање и повраћање посјетиоцима приближе медицину.

- Дјеца се отимају за стетоскоп како би послушали дисање и откуцаје срца. Посебно су заинтересовани да се окушају у вађењу крви - рекао је студент друге године медицине Немања Лезендић. Петогодишњег Војина Савића највише су одушевили инсекти, змије и гуштери.

- Видио сам много буба, змија и неких животиња за које ни не знам које су. Гледао сам и експеримент паљења руку, а суперзанимљиво било је код полиције - рекао је мали Војин.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић истакао је да су издвајања за науку инвестиција у будућност, те да земље у транзицији увијек имају проблема на том плану.

- Управо се усваја буџет РС и надамо се да ће у одређеном дијелу бити повећања за науку - навео је Комић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана