Robot iz Švajcarske u junu stiže u Banjaluku

Milijana Latinović
Robot iz Švajcarske u junu stiže u Banjaluku

Banjaluka - Porodice djece sa poteškoćama u kretanju širom Republike Srpske sve su bliže ispunjenju najvećeg sna - da njihovi mališani uz pomoć robota zakorače u srećnije djetinjstvo, jer bi već krajem idućeg mjeseca savremena oprema za rehabilitaciju trebalo da stigne iz Švajcarske.

Potvrdila je to juče za “Glas Srpske” savjetnik direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Snježana Novaković-Bursać, naglasivši da je zavod 3. maja potpisao ugovor sa kompanijom “Ital grup” iz Sarajeva koja je dobavljač opreme proizvođača “Hokoma” iz Švajcarske.

- Riječ je o proizvođaču koji najsavremenijom opremom snabdijeva sve referentne centre u Evropi koji imaju robotiku. Rok isporuke opreme je 50 dana od dana potpisivanja ugovora i narudžbenice. Već idući mjesec trebalo bi da dobijemo četiri različita uređaja, od kojih su dva namijenjena za hod, a dva za uvježbavanje gornjih ekstremiteta - istakla je Novaković-Bursać i dodala da je ukupna vrijednost opreme 1,4 miliona maraka sa PDV-om.

U Zavodu “Dr Miroslav Zotović” ne skrivaju zadovoljstvo što se sve odvija planiranom dinamikom.

- Zahvaljujući prikupljenom novcu naručeno je više opreme nego što smo u startu planirali i postignuta je i povoljnija cijena u odnosu na prvobitne projekcije. Na početku smo planirali nabavku dva uređaja, a uspjeli smo da kupimo četiri - istakla je Novaković-Bursać.

Roditelji mališana sa poteškoćama u kretanju ističu da nisu mogli ni da naslute da će njihova djeca tako brzo dobiti šansu za napredniji vid rehabilitacije. Majka sedmogodišnjeg Vuka iz Doboja Milena Stanić kaže za “Glas Srpske” da sve nade polaže u robota, koji bi njenom sinu trebalo da olakša kretanje.

- Mnogo ste me obradovali. Vuk je nedavno imao još jednu operaciju u Banjaluci, bilo je i nekih komplikacija i konačno se oporavio. Danas se ponovo vraća u školsku klupu. Mnogo će nam značiti robot i ne možemo dočekati da počnu ti tretmani - kazala je Milena.

Novac za kupovinu savremene opreme za robotski asistiranu rehabilitaciju mališana prikupljen je na donatorskoj večeri, u sklopu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović održana 23. decembra prošle godine u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Najveći donatori u ovoj humanitarnoj akciji, devetoj po redu, bili su kabinet predsjednice Srpske i Vlada Republike Srbije. Osim toga, značajan iznos za nabavku robota obezbijedili su i građani koji su pozivali humanitarni broj 1411 i svakim pozivom donirali jednu marku za oboljelu djecu. Tokom akcije prikupljen je ukupno 1,51 milion maraka.

Za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS troškovi robotski potpomognute rehabilitacije biće besplatni.

 Obuka

Snježana Novaković-Bursać je istakla da nakon što savremena oprema u junu stigne u Zavod “Dr Miroslav Zotović” očekuju i dolazak ovlašćenih edukatora iz Švajcarske.

- Oni bi trebalo da obuče naš tim, da bismo bili spremni da već krajem mjeseca počnemo da pružamo uslugu našim mališanima - istakla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana