Rijeka Spreča zatrovana - stanovnici ogorčeni

RTRS
Rijeka Spreča zatrovana - stanovnici ogorčeni

Doboj - Toksične materije iz Fabrike sode u Lukavcu, koje su se prije dva dana izlile u rijeku Spreču i vodotokom stigle na područje Petrova, približavaju se i Doboju.

Nadležne službe u Doboju su na oprezu, a na području Petrova i opština u Federaciji BiH, uz rijeku Spreču, zagađena voda je iza sebe ostavila pustoš.


U gradskom vodovodu u Doboju uvjeravaju da izvorište Luke nije ugroženo, jer se nalazi uzvodno od ušća Spreče u Bosnu. Nizvodno je izvorište Rudanka, pa su u vodovodu pojačali kontrole vode za piće. Tvrde da imaju plan i u slučaju najgoreg scenarija.

Direktor Vodovoda u Doboju Ognjen Mitrović kaže da ukoliko se pojavi bilo kakva nedozvoljena materija koja je štetna po zdravlje ljudi, Vodovod je tako opremljen da može to izvorište potpuno da zatvori i nastavi redovnu isporuku vode sa izvorišta na Lukama.

Toksičnom bijelom valu koji je zagadio Spreču prethodila je promjena boje rijeke i uginula riba koja i danas pluta. Stanovnici s jedne i s druge strane rijeke ni danas ne mogu doći sebi od užasa koji je zadesio njihovo okruženje.

Zagađenje iz taložnice postrojenja za tretman otpadnih voda fabrike u Lukavcu podiglo je PH vrijednost vode, ali su se u javnosti pojavili različiti rezultati mjerenja.

Miroslav Tanasić, glavni vodni inspektor Republike Srpske, istakao je da je objavljeno da je PH vrijednost 8 i da je u tendenciji opadanja, tj. da se stanje normalizuje. Međutim, mjerenje koja je uradila ova inspekcija je pokazalo da je PH vrijednost 10.

Izvršni direktor za ekologiju u Fabrici sode Lukavac, Nihad Akeljić, kaže da još nije dobio rezultate analize i da zato neće nisšta da spekuliše. Tvrdi da se u Spreču od prekjuče ne odlaže ništa iz fabrike, a da danas preduzimaju mjere izolacije da u rijeku ne bi dospio otpad sa poljane.

Zbog zagađenja Spreče protestuju ekološka udruženja. Ribari su ogorčeni. Kažu da ribe zadugo neće biti u otrovanoj vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana