RiTE Ugljevik: Šansa za 30 pripravnika i 60 studenata

RTRS
RiTE Ugljevik: Šansa za 30 pripravnika i 60 studenata

Ugljevik - Početak nove godine obradovao je trideset mladih obrazovanih ljudi kojima je u preduzeću Rudnik i termoelektrana Ugljevik, pružena šansa za stručno osposobljavanje.

Nakon dvanaestomjesečnog rada u ovom preduzeću polagaće pripravnički ispit i tako povećati šanse za zapošljavanje. Ugljevička temoelektrana, najveći proizvođač struje u sistemu Elektroprivrede Srpske, ovih dana raspisala je i konkurs za stipendiranje 60 studenata.

Trideset mašinskih, rudarskih i elektro inženjera, ekonomista i pravnika dobilo je šansu za jednogodišnje stručno osposobljavanje u najvećem proizvodnom preduzeću u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

- Vodili smo računa da pružimo priliku kategorijama kao što su djeca poginulih boraca i oni profile koji nama u perspektivi mogu biti potrebni - kaže Đorđe Popović, direktor RiTe Ugljevik.

Društveno odgovorno poslovanje RiTE Ugljevik dokazuje i stipendiranjem 190 studenata. Sredinom mjeseca raspisan je konkurs za dodjelu dodatnih 60 stipendija, a prednost ima boračka populacija. Ispunjavanjem plana proizvodnje završili su poslovnu godinu uz povećanu pogonsku spremnost koju garantuje, prošle godine, obavljen kapitalni remont.

Sa jučerašnjim danom ispunili smo mjesečni plan za januar ove godine, a imaćemo prebačaj plana za nekih 25 do 30 gigavat sati ili, drugačije rečeno, imaćemo prihod veći za dva miliona maraka od planiranog - kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor Termoelektrane Ugljevik.

I vremenski uslovi ove zime pogodovali su povećanju plana eksploatacije uglja na površinskom kopu rudnika koji ne radi u kišnim danima.

- U ovoj godini ti planovi prelaze dva miliona tona uglja, tačnije 2.075 tona. To su veoma zahtjevni planovi, jer je projektovana proizvodnja ovog rudnika 1.750 tona uglja. Dakle, oko 300 tona više od projektovanih moramo da obezbijedimo u ovoj godini - kaže Dragiša Vidaković, izvršni direktor Rudnika Ugljevik.

Pored novih elektrofiltera, radi zaštite okoline, u Ugljeviku grade postrojenje za odsumporavanje dima čime se stvaraju pretpostavke za ispunjavanje evropskih ekoloških standarda i stabilnu proizvodnju struje u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana