Republika Srpska domaćin djeci sa Kosova i Metohije: Sloboda i trajna prijateljstva u RS

Anita Janković-Rečević, Snežana Tasić
Republika Srpska domaćin djeci sa Kosova i Metohije: Sloboda i trajna prijateljstva u RS

Banjaluka - S ciljem povezivanja srpskog naroda, proteklog vikenda u Republiku Srpsku je stiglo oko 900 mališana sa Kosova i Metohije, a gostoprimstvo i topli dom pružile su im brojne porodice u čak 18 lokalnih zajednica, od Novog Grada do Trebinja.

Djeca s Kosmeta u Srpskoj borave u okviru tradicionalnog projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i RS”, a narednih pet dana očekuju ih brojni izleti i druženja sa vršnjacima.

Centralni doček za mališane upriličen je u subotu u Andrićgradu, gdje ih je svečano dočekao ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

- Svi smo radosni zbog dolaska učenika sa Kosmeta. Značaj ovog projekta je ogroman jer spajanjem djece stvaramo trajna prijateljstva - rekao je Malešević.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov kaže da je ovo najmasovniji dolazak djece do sada, koji je podržalo više od 800 porodica iz cijele Srpske. Istakao je da su mališani stigli iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice te da je s njima u pratnji došlo 80 profesora i nastavnika.

- Mališani su smješteni u domaćinskim porodicama i svima im želimo ugodan i nezaboravan boravak u RS i da ovu sedmicu uživaju u slobodi, koja im najviše nedostaje na Kosovu i Metohiji - rekao je Arlov i dodao da će mališani u četvrtak biti gosti na prijemu u Vladi RS.

Dvanaestogodišnji David Rakić iz Kosovske Mitrovice drugu godinu zaredom u posjeti je Republici Srpskoj.

- Mnogo mi se sviđa ovde. Lani sam isto bio u Banjaluci, ali u drugoj porodici. Ljudi su veoma ljubazni i gostoprimljivi, a najviše mi prija sloboda, koju ovde deca imaju, jer to nemam kod kuće. U Mitrovici uvek moram da pazim kuda se krećem i šta radim jer smo svi u stalnom strahu od Albanaca. U Banjaluci sa drugarima idemo kuda god poželimo - rekao je Rakić i dodao da planira i iduće godine da posjeti RS.

Prijedorske porodice smještaj su pružile za 46 učenika i tri nastavnika sa Kosova, a direktorica Osnovne škole “Branko Ćopić” u Prijedoru Sanja Munjiza obećala je da će se maksimalno potruditi kako bi sedmodnevni boravak u njihovom gradu djeci sa Kosmeta učinili što ljepšim i bezbrižnijim. U narednim danima planiran je zajednički odlazak u bioskop te obilazak planine Kozare i stratišta Gradina.

U Novi Grad stiglo je 50 djece iz Leposavića, a topli dom su im pružile porodice učenika osnovnih škola “Sveti Sava”, “Vuk Karadžić” i “Dragan Vujanović”.

Nastavnik u OŠ “Leposavić” Stevan Milutinović rekao je da su prošle godine djeca sa Kosmeta u Novom Gradu imala izuzetno dobar prijem.

Djeca iz Babinog Mosta, njih 24, borave u Prnjavoru, a dočekao ih je načelnik opštinskog Odjeljenja za lokalni i ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Ljubiša Šikarac, koji je uvjeren da će se Prnjavorčani pokazati kao dobri domaćin i da će djeca kući ponijeti lijepe uspomene.

Načelnik Han Pijeska Vlado Ostojić dočekao je 26 kosovskih učenika, izrazivši zadovoljstvo što će mališani iz bratske Srbije provesti nekoliko dana u slobodi i miru kod svojih vršnjaka u Han Pijesku.

- Suvišno je podsjećati da smo jedan narod, da smo braća, da smo preživjeli mnogo sličnih nevolja i da jedni druge moramo pomagati na sve načine - istakao je Ostojić.

U duhu dobrih domaćina i Doboj je ugostio djecu s Kosmeta.

Stotinu njih iz Kosovske Mitrovice i Prilužja smješteno je u porodicama čija djeca pohađaju dobojske OŠ “Sveti Sava” i “Vuk Stefanović Karadžić”.

Djeca s Kosova borave i u Banjaluci, Gradišci, Čelincu, Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Višegradu i Trebinju.

Podrška projektu

Projekat dolaska djece sa Kosmeta u RS pokrenut je 2012. godine s ciljem stvaranja novih prijateljstava srpske djece.

- Ovogodišnji sedmi projekat podržalo je 18 lokalnih zajednica, mnoge osnovne škole, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, “Elektroprivreda” i “Šume RS”, Banja “Vrućica”, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Uprava Vlade Srbije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu - istakao je Arlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana