Република Српска добиће Закон о амнестији до краја године

ATV
Република Српска добиће Закон о амнестији до краја године

Опраштању једне четвртине казне пред Судом Босне и Херцеговине осуђеници не треба да се надају у скорије вријеме.

Једину иницијативу за доношење Закона о амнестији у протеклих десет година покренули су управо осуђени пред бх. Судом. Тада су је одбацили Бошњаци.

"Закон јесте потребан, али нема наде за њега”, за АТВ каже Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине.

"Представници бошњачког народа били су строго против тога, чиме је практично онемогућено доношење једног таквог закона, а када је на примједбу једног од чланова Колегија из реда хрватског народа речено да људи у БиХ издражавају под строжијим условима казне, него чак пред Хашким трибуналом, један члан Колегија из реда бошњачког народа рекао је: "Па то тако и треба бити””, изјавио је Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Закон о амнестији у Српској требало би да буде усвојен до краја године и да у одређеним случајевима обухвата осуђене за ратне злочине.

"Неће се косити с Европском конвенцијом о људским правима, али је потребно да се усклади као и сви други прописи”, поручили су из Министарству правде, канцеларије Омбудсмана за људска права БиХ и предлагачи из Одбора за приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине. Усвајање подржава и предсједник Републике, под условом да се нађе мјера.

"Све земље у региону то су учиниле. Могуће је. Ја могу да подржим то, наравно, али морамо да утврдимо мјеру”, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Већи дио осуђених за ратне злочине нема разлога за наду, јер је казне за ратне злочине држављанима Републике Српске изрекао Суд Босне и Херцеговине која нема Закон о амнестији.

"Под, да тако кажем, називима ратни злочини, има људи који су пресуђени за баналне ствари, који су пресуђени за обичну шамару. Има људи који су само били ту, ништа урадили нису. Зашто не обухватити и те људе амнестијом, али исто тако направити селекцију, зависно од тежине злочина”, наводи Недељко Гламочак, члан одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Републике Српске.

Осуђени за тешка убиства, трговину људима, родоскрнављење, полно насиље и остала тежа кривична дјела сигурно неће бити амнестирани. Један од разлога за доношење Закона о амнестији након 12 година је и пребукираност затвора, те трошкови од 120 марака дневно по затворенику, плус здравствена заштита. Ниједан појединачни случај није повод за било какав разговор о амнестији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана