Републички инспектори у Требињу и Фочи: Запечаћена стоматолошка ординација

Милијана Латиновић
Републички инспектори у Требињу и Фочи: Запечаћена стоматолошка ординација

Бањалука - У циљу сузбијања нелегалног обављања дјелатности, републички здравствени, тржишни, просвјетни и пољопривредни инспектори из бањалучког одјељења протеклих дана вршили су контроле на подручју Требиња и Фоче, гдје је запечаћена стоматолошка амбуланта која је радила, иако није била регистрована.

Вршилац дужности директора Инспектората РС Данијела Батар навела је да је у овим ванредним контролама акценат стављен на сузбијање рада без регистрације, адекватног простора, опреме и кадрова.

- Рад републичких инспектора у овој акцији организован је по принципу “ротирања”. Наиме, како послодавци не би препознали инспекторе, на терен су упућени инспектори из других градова, што се показало као врло ефикасно. Контролом су обухваћени вртићи, играонице, стоматолошке ординације, апотеке, златаре, трговачки објекти, а у циљу осигурања безбједности корисника, посебно дјеце, заштите здравља потрошача и сузбијања сиве економије - истакла је Батарева.

Додала је да је за два дана обављено 30 циљаних контрола у наведеним објектима, које су резултирале између осталог печаћењем, изрицањем мјера забране рада, одузимањем робе, те новчаним казнама.

- На подручју Фоче здравствени инспектор је запечатио једну стоматолошку амбуланту која је радила нерегистрована и није имала рјешење Министарства здравља и социјалне заштите РС, док је другој изрекао мјеру забране обављања дјелатности. У четири амбуланте утврђене су неправилности у вођењу евиденција о пацијентима и у погледу кадрова, те је наложено њихово отклањање и изречене су новчане казне - казала је Батарева.

Истакла је да су се током контрола апотека неправилности односиле на одсуство магистра или фармацеутског техничара за вријеме рада апотеке, због чега су такође у четири случаја апотекама изречене новчане казне.

- У оквиру поступка који се води у сарадњи са Пореском управом Републике Српске,  републички тржишни инспектор је у златари у Требињу одузео око 2,8 килограма сребра без доказа о поријеклу, чија вриједност се процјењује на 22.120 КМ и изрекао новчану казну субјекту - нагласила је Батарева.

Додала је да су се пропусти утврђени у контролисаним вртићима и играоницама односили углавном на обавезе запослених, односно инспектори су утврдили да нередовно обављају санитарне прегледе и не похађају додатне едукације о хигијени, те је наложено да се исто изврши.

 

Требиње

У Инспекторату РС наводе да су на основу раније одржаног састанка вршиоца дужности директора Инспектората РС Данијеле Батар и градоначелника Требиња Мирка Ћурића обављене и друге контроле. Наиме, републички и градски тржишни инспектори заједно су контролисали продајне објекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана