Reprogram nije ključ za dugove zdravstvenih ustanova

Dragana Keleč
Reprogram nije ključ za dugove zdravstvenih ustanova

Banjaluka - Čelnici većine zdravstvenih ustanova u RS smatraju da im reprogram neće pomoći da izmire ogromne dugove za doprinose i da će ih dovesti u začarani krug dugovanja.

Iako u bolnicama i domovima zdravlja ne bježe od mjera koje je donijela Vlada RS s ciljem da zdravstvene ustanove izmire dugove prema radnicima i nastave da im isplaćuju plate sa doprinosima, mnogi direktori tih ustanova već sada tvrde da to nije moguće učiniti bez dodatnih sredstava.

Vršilac dužnosti direktora bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović rekao je da nemaju novca da izmire dugovanja.

- Tranša koju dobijamo iz Fonda zdravstvenog osiguranja u suštini je samo neto plata, a i ona je opterećena kreditima i ranijim reprogramima, tako da nemam ni žutu banku da platim poreze i doprinose, a ni novi reprogram - istakao je Todorović.

Ni u bolnici Prijedor nisu za to da dugove za doprinose rješavaju reprogramom. Direktor Mirko Sovilj kaže da bi umjesto toga jedno od rješenja mogle biti nove cijene usluga čime bi bio obezbijeđen dodatni novac.

Direktor bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj Vlado Đurđević rekao je da će učiniti sve da realizuju zaključke Vlade, ali da će to zavisiti od visine cijene usluga koje bolnica pruža, a koju treba da ugovore sa Fondom.

U Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka kažu da će zajedno sa resornim ministarstvom i u skladu sa finansijskim mogućnostima napraviti reprogram duga prema radnicima koji iznosi oko 40 miliona maraka.

Direktor bolnice u Trebinju Zdravka Vreća rekla je da nemaju dugovanja, pa nema potrebe za reprogramom. Na sajtu Poreske uprave, međutim, je navedeno da je dug ove bolnice 754.380 maraka, ali Vreća tvrdi da su to zatezne kamate iz 2003. godine.

- Nismo uplatili doprinose za novembar, ali će oni biti regulisani sa isplatom decembarskih plata - dodala je ona.

Vlada RS je u srijedu donijela zaključke i mjere kako bi poboljšala finansijsku situaciju u zdravstvenom sektoru, a posebna pažnja posvećena je izmirivanju dugova za doprinose i budućoj isplati plata u bruto iznosu. Ukoliko zdravstvene ustanove ne mogu da ispune obaveze iz ugovora o reprogramu, novac će, prema prijedlogu Vlade, uplatiti Fond, ali će im za taj iznos umanjiti narednu redovnu tranšu. Osim toga, biće zabranjeno i zapošljavanje u zdravstvu bez odobrenja resornog ministarstva.

Sindikat

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić nije zadovoljan mjerama za kojim je posegla Vlada.

- Nema šanse da bilo koja zdravstvena ustanova ima uslove da napravi reprogram - istakao je Granulić i dodao da je jedino rješenje da dug za doprinose bude pripisan državi.

Ni zabrana zapošljavanja u zdravstvu za Granulića nije dobra, on navodi da je o tome trebalo da se vodi računa prije izbora, kada je u bolnicama i domovima zdravlja zaposleno više od 800 radnika po političkoj liniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana