Репортери Гласа Српске у акцији са саобраћајном полицијом: Возачи у сузама моле да не иду на тријежњење

Горан Обрадовић
Репортери Гласа Српске у акцији са саобраћајном полицијом: Возачи у сузама моле да не иду на тријежњење

Бањалука - Када алко-тест покаже да имају више од једног промила алкохола у крви, пијани возачи на све могуће начине, па чак и сузама покушавају да убиједе полицајце да их не хапсе, али су саобраћајци неумољиви па их експресно одводе до станице гдје ће провести ноћ.

Шта су возачи спремни да учине како би "купили" благонаклоност полицајаца, увјерила се и екипа "Гласа Српске" која је провела ноћ са патролом у Бањалуци.

Хладно вече, али и нови закон о саобраћају очигледно су утицали на возаче па наша патрола није наишла на много возача код којих је утврђено више од једног промила алкохола у крви, колико мора имати да би био ухапшен.

Један од полицајаца каже да возачи код којих утврде да имају више од једног промила одмах почну да се позивају на познанства у полицији, родбинске везе и да их убјеђују како би им прогледали кроз прсте.

- Када виде да нећемо попустити и да ће бити ухапшени, углавном постају агресивни. Тада псују, пријете, а неки покушавају да нам праве и веће проблеме. Често се дешава да пијани возачи почну да се понашају бахато и да одбијају да пођу у станицу, али те проблеме рјешавамо тако што позовемо појачање. У већини случајева, када их предамо у собу за задржавање, долази до потпуне промјене понашања - прича саобраћајац.

Када схвате да ће преспавати у полицијској станици, најчешћа реакција су сузе.

- Одједном почну да плачу и извињавају нам се што су били безобразни. Постају мирни као бебе и обећавају да никада више неће пијани сјести за волан. Међутим, то им не може помоћи и у станици остају између шест и 12 часова, док се не отријезне - прича један од полицаја док зауставља возило које долази у сусрет.

Возач "мерцедеса" тамне боје даје документа, каже да се упутио кући и да није пио алкохол. Из прве пристаје на алкотестирање. Резултат контроле потврдио је његове ријечи, јер су се на апарату појавиле све нуле.

- Често се деси да возач каже да је попио једну чашицу или није ниједну и без проблема пристаје да дува у алко-тест. Дешавало се да и нама на први поглед изгледају тријезни, а онда би алко-тест показао да имају и више од 1,5 промила алкохола у крви - испричао је један од полицајаца.

Највише пијаних возача путевима крстари током викенда, а након попијене чашице више за волан најчешће сједају млади. Неписано правило је да мушкарци возе пијани, али саобраћајци кажу да у посљедње вријеме на тријежњење у станицу иде све више дјевојака.

Бијег од полиције

Возаче краси велика солидарност када је у питању "борба" против полиције. Некада је упозорење било блицање, а сада постоје групе на "Фејсбуку", па чак и у програму појединих радио-станица дојављују гдје се налазе патроле.

- Не може им то пуно помоћи, а посебно пијаним возачима.

Колега и ја смо скоро по 20 година у полицији и већи дио каријере смо у саобраћају. У нашем рејону знамо све улице и често мијењамо локације током вечери, а добро знамо и пречице којима возачи покушају да прођу како би нас избјегли - испричао је један од полицајаца.

Анегдота

Један од полицајаца са осмијехом се присјетио несвакидашњег догађаја из центра Бањалуке.

- Радио сам увиђај послије саобраћајне несреће. Возач, иако можда није био крив, хтио је да преузме кривицу на себе јер му се свидјела дјевојка које је возила други аутомобил. Заљубио се на први поглед па јој се током увиђаја све вријеме удварао - присјетио се једне од несвакидашњих саобраћајки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана