Ремек-дјела малих филмаџија на фестивалу у Бањалуци

Милијана Латиновић
Ремек-дјела малих филмаџија на фестивалу у Бањалуци

Бањалука - Поред препрека са којима се сусрећу дјеца са потешкоћама у развоју показала су побједнички дух, стварајући мини-филмска ремек-дјела.

Они су бањалучкој публици у уторак увече у пуној сали Градског позоришта "Јазавац" представили свој начин виђења живота, сажет у филмовима. На другом Фестивалу једноминутног филма "Имате минут?" приказана су 24 филма, а малишани нису крили одушевљење и радост гледајући своје пројекције.

- Циљ је био да се дјеца друже и да код дјеце која немају потешкоће у развоју утичемо на уклањање стереотипа и предрасуда према малишанима који имају потешкоће у развоју - истакла је извршни директор невладине организације "Генесис пројекат" и организатор фестивала Дијана Пејић.

Представник UNICEF-а за БиХ Ајман Абу Лабан нагласио је да су овакви фестивали важни, јер пружају могућност дјеци да изразе виђење ствари око себе.

- Ово је један од начина да се друштву да до знања како размишљају дјеца у БиХ - рекао је Абу Лабан.

Награду за најбољи филм добио је Харис Мешан из Купреса са филмом "Ја могу". За најбољи сценарио награђен је филм "Седам кроз седам" Катарине Шекарић из Вишеграда. У категорији најбоља режија награда је припала Ивони Кењић из Војковића за филм "Забрањен приступ", а за најбољу глуму признање је однио филм "Краљ" Ивана Јосипа Стипића из Посушја. Награду публике добио је филм Анђеле Пржуљ "Знакови љубави" са више од 5.000 прегледа на интернету.

Фестивал је организовала невладина организација "Генесис пројекат" из Бањалуке уз подршку UNICEF-а, USAID-а и Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана