Rektor Grujić podnio ostavku

Danijela Stokanić
Rektor Grujić podnio ostavku

Istočno Sarajevo - Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić podnio je juče neopozivu ostavku na tu dužnost, nakon što su to od njega zatražili dekani deset fakulteta i predstavnici studenata ove visokoškolske ustanove.

Grujić je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu kazao da ne vjeruje da je njegova ostavka rezultat političkih pritisaka, već da je plod ambicije pojedinaca "koji nemaju granica u svojim metodama pritisaka i prijetnji". Kao primjer ovih tvrdnji naveo je da je prošle godine u septembru automobil parkirao u jednom hotelu, a spavao u drugom.

- Ova grupa dekana je zavedena. Oni nisu ti koji to organizuju i rade, nego neko iza njih. To su fini momci bez iskustva u akademskoj zajednici i na fakultetu - rekao je Grujić, koji se vraća na svoje prijašnje radno mjesto profesora Tehnološkog fakulteta.

Grujić je kazao da se mora sačuvati mir na Univerzitetu, jer je ova ustanova "ispred bilo kog pojedinca i on treba da ostane najbolji i najstabilniji u BiH".

Dekani deset fakulteta i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu u petak su zahtjev za ostavku Grujića obrazložili ignorisanjem potreba i otvorenom opstrukcijom pojedinih fakulteta. Pozivu na smjenu usprotivili su se dekani sedam fakulteta, te prorektori za nastavu, istakavši da ultimatumi nisu način komunikacije u akademskoj zajednici. Situaciju na Univerzitetu trebalo bi da smiri komisija koju su formirali prorektori za nastavu, a čiji će članovi pojedinačno razgovarati sa svim dekanima radi smirivanja situacije na Univerzitetu.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Perica Gojković, koji će voditi Univerzitet do izbora novog rektora, rekao je juče da će njegov prvi zadatak biti da postigne jedinstvo na Univerzitetu, poručujući studentima i roditeljima da nema razloga za brigu.

- Želimo da što prije zakažemo sjednicu Senata i da na toj sjednici imenujemo v.d. rektora koji u roku od šest mjeseci treba da raspiše konkurs za izbor novog rektora. Očekujem da će ta sjednica biti zakazana u narednih 15 do 20 dana - rekao je Gojković.

Đuričić

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Ratko Đuričić izrazio je žaljenje što Grujić odlazi sa funkcije rektora, ocijenivši saradnju s njim kao kvalitetnu.

- Sve velike probleme rješavali smo zajedno. Sve ključne odluke donošene su na proširenom kolegijumu i niko nije bio protiv. Ne bi bilo dobro da se prenose informacije da je stanje na Univerzitetu loše, jer on u ovom trenutku pozitivno posluje - istakao je Đuričić, koji kaže da ovaj univerzitet može biti primjer finansijske discipline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana