Ректор Грујић поднио оставку

Данијела Стоканић
Ректор Грујић поднио оставку

Источно Сарајево - Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић поднио је јуче неопозиву оставку на ту дужност, након што су то од њега затражили декани десет факултета и представници студената ове високошколске установе.

Грујић је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву казао да не вјерује да је његова оставка резултат политичких притисака, већ да је плод амбиције појединаца "који немају граница у својим методама притисака и пријетњи". Као примјер ових тврдњи навео је да је прошле године у септембру аутомобил паркирао у једном хотелу, а спавао у другом.

- Ова група декана је заведена. Они нису ти који то организују и раде, него неко иза њих. То су фини момци без искуства у академској заједници и на факултету - рекао је Грујић, који се враћа на своје пријашње радно мјесто професора Технолошког факултета.

Грујић је казао да се мора сачувати мир на Универзитету, јер је ова установа "испред било ког појединца и он треба да остане најбољи и најстабилнији у БиХ".

Декани десет факултета и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву у петак су захтјев за оставку Грујића образложили игнорисањем потреба и отвореном опструкцијом појединих факултета. Позиву на смјену успротивили су се декани седам факултета, те проректори за наставу, истакавши да ултиматуми нису начин комуникације у академској заједници. Ситуацију на Универзитету требало би да смири комисија коју су формирали проректори за наставу, а чији ће чланови појединачно разговарати са свим деканима ради смиривања ситуације на Универзитету.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Перица Гојковић, који ће водити Универзитет до избора новог ректора, рекао је јуче да ће његов први задатак бити да постигне јединство на Универзитету, поручујући студентима и родитељима да нема разлога за бригу.

- Желимо да што прије закажемо сједницу Сената и да на тој сједници именујемо в.д. ректора који у року од шест мјесеци треба да распише конкурс за избор новог ректора. Очекујем да ће та сједница бити заказана у наредних 15 до 20 дана - рекао је Гојковић.

Ђуричић

Предсједник Управног одбора Универзитета Ратко Ђуричић изразио је жаљење што Грујић одлази са функције ректора, оцијенивши сарадњу с њим као квалитетну.

- Све велике проблеме рјешавали смо заједно. Све кључне одлуке доношене су на проширеном колегијуму и нико није био против. Не би било добро да се преносе информације да је стање на Универзитету лоше, јер он у овом тренутку позитивно послује - истакао је Ђуричић, који каже да овај универзитет може бити примјер финансијске дисциплине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана