Рекордна наплата јавних прихода

Срна
Рекордна наплата јавних прихода

Бањалука - Пореска управа Републике Српске у прошлој години на рачун јавних прихода прикупила је 2,44 милијарде марака, што представља рекордну наплату од оснивања Пореске управе.

 

Наплата јавних прихода у прошлој години већа је за четири одсто него 2017. односно наплаћено је 87,3 милиона КМ више, уз задовољавајући раст наплате и директних пореза и доприноса, али и осталих јавних прихода, саопштено је у петак из Пореске управе. Додаје се да је Пореска управа у цијелој прошлој години задржала позитиван тренд у наплати јавних прихода, што се може приписати свакодневним активностима које ова управа предузима у оквиру своје надлежности.

Те активности, истиче се у саопштењу, усмјерене су прије свега на теренске контроле и редовну наплату, али и на даље јачање услуга пореским обвезницима и модернизацију пословања. Осим тога, примјеном новог Интегрисаног информационог система омогућено је аутоматско издавање опомена, као и израда рјешења принудне наплате, што је свакако имало позитиван ефекат на наплату јавних прихода који су у надлежности Пореске управе.

Када је ријеч о директним порезима, у прошлој години су наплаћени у износу од 492,6 милиона КМ, што је за 26 милиона КМ или шест процената више него годину раније. Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит, којег је наплаћено 220,8 милиона КМ или готово 28 милиона марака више.

Порез на доходак наплаћен је у износу од 229,2 милиона КМ, што је 5,1 милион мање у односу на 2017. годину. Разлог мање наплате овог прихода налази се у чињеници да је Влада РС лани повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Српској, појаснили су из Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана