Реис Кавазовић: Снага нашег народа и заједнице је у будности и одлучности

Anadolija
Реис Кавазовић: Снага нашег народа и заједнице је у будности и одлучности

Сарајево - У присуству великог броја вјерника јутрос је у џамијама широм Босне и Херцеговине клањан бајрам-намаз чиме је почео један од највећих муслиманских празника Курбан-бајрам, јавља Анадолија.

Централна бајрамска свечаност у БиХ одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву. Бајрам-намаз предводио је реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић који је, између осталог, казао да “насртаји на наше духовно и биолошко биће, сада је то већ извјесно, неће престати, неће престати ни насртаји на нашу земљу, а ускраћивање права људима, негирање њиховог идентитета и провокације ће се наставити, као што ће се наставити и негирање злочина и величање злочинаца”.

Подсјетио је да су јучер и синоћ хаџије обавили обреде хаџа, а то је боравак на Арефату и у тјеснацу Музделифе. Данас је дан Мине, дан у коме је посланик Ибрахим алејхиселам извршио обред жртвовања курбана.

“Данас је Курбан бајрам. Милиони вјерника из свих дијелова свијета упутили су се ка Меки, да посвједоче Аллахову једноћу и да се подсјете на заједничку судбину рода Адемова. Сви смо ми, без обзира на наше разлике, Аллахова створења. Сви смо од једног оца и једне мајке. Данас, када се подстичу подјеле и раздори међу нама, потребно нам је Божије уже, потребна нам је чиста вјера у Свемилосног, која ће нас окупити око заједничког исходишта и смисла. Потребна нам је Ибрахимова и Исмаилова дова, која ће нас окријепити и окупити као једну породицу, као један људски род”, рекао је реис Кавазовић у обраћању вјерницима.

Наша је вјерска обавеза, наставио је, чинити људима добро и позивати их да то и сами чине, као што је и наша друштвена обавеза чувати демократске институције нашега друштва.

“Избори који су пред нама прилика су да потврдимо наше опредјељење да живимо у слободној и демократској земљи. Не бисмо смјели дозволити да нашим неизласком на изборе демократски капацитет наше земље буде угрожен. Босни и Херцеговини требају одговорне политике, оне које имају интегралистички капацитет и јаку патриотску основу. Треба избјегавати сваки вид популизма, фанатизма и олахких обећања. Земљу требају водити они који имају знање, осјећај за људе и домовину. Снага наше земље је у људима, који се морају покренути да граде земљу. Очекујемо у времену које је пред нама уљуђену демократску расправу о животним питањима, која су од интереса за грађане ове земље”, нагласио је Кавазовић.

Изразио је сигурност да ће муслимани знати препознати оне који се “залажу за слободу, достојанство, просперитет, снагу и јединство нашег народа од оних који су наметљивци”.

Кавазовић је поручио да само тако “можемо полагати право на пуну одговорност изабраних да брину о вриједностима нашег народа и домовине Босне и Херцеговине, и да раде за добробит свих људи који у њој живе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана