Регистром загађивача до квалитетнијег ваздуха

Анита Јанковић-Речевић
Регистром загађивача до квалитетнијег ваздуха

Бањалука - С циљем постизања вишег нивоа заштите животне средине у Српској сви загађивачи ваздуха биће пописани, а закони усклађени са европским прописима.

Истакли су ово у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС нагласивши да је доношењем сета закона из ове области покренут процес идентификације загађивача, док су кроз издавање еколошких дозвола прописани услови за здравију животну средину.

- У протеклом периоду законодавство се у великој мјери усклађивало са европским и то ће бити настављено - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Она је истакла да је прописима из наведене области заокружен правни основ за доношење одлука чији је циљ заштита животне средине, посебно ваздуха.

У Министарству објашњавају да ће усклађивање домаћих  прописа са законодавством Европске уније допринијети глобалним циљевима рјешавања питања климатских промјена, што је циљ Уједињених нација. Истичу да до загађења ваздуха у Српској долази сагоријевањем фосилних горива, наглашавајући да стање квалитета ваздуха није алармантно односно не угрожава људско здравље и не повећава смртност становништва.

Додали су да су велика постројења за производњу енергије, обухваћена Планом смањења емисија загађујућих материја за "Електропривреду РС", у обавези да постепено смањују емисије сумпор-диоксида, азотних оксида и чврстих честица.  Голићева је истакла да у посљедње вријеме интензивније раде на реализацији пројеката гријања из обновљивих извора, као и изградњи постројења која као енергент користе дрвну биомасу.

- Заштита животне средине једно је од важнијих поглавља у процесима придруживања ЕУ, па ћемо интензивирати ове мјере али и постепено пооштравати мјере у погледу емисија у ваздух из великих постројења за сагоријевање - додала је она.

Голићева је казала да је ова година значајна и по томе што је БиХ, једина у Европи, добила донаторска средства из Глобалног зеленог Фонда кроз пројекат "Повећање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљеника у БиХ".

- Овај фонд обезбиједио је 17,3 милиона долара за РС и ФБиХ за нови пројекат из области енергетске ефикасности, који ће допринијети преласку са коришћења фосилних горива на обновљиве изворе енергије, креирању нових радних мјеста, дугорочном смањењу загађења ваздуха и заштити здравља грађана - казала је Голићева и навела да ће имплементација овог пројекта трајати од 2018. до 2025. године. Прецизирала је да ће "утопљавањем" обданишта, школа, факултета и здравствених установа бити обезбијеђени бољи услови боравка и рада. У оквиру пројекта Енергетска ефикасност,  који је у току, у Српској су до сада завршени радови на 18 објеката, а на седам су радови у току.

Конференција у Бону

Међународни дан климатских промјена 4. новембар ове године се обиљежава пред почетак Конференције УН о промјени климе у Бону, која почиње у понедјељак и у оквиру које ће бити одржано и  23. засједање Конференције држава чланица Оквирне конвенције УН о промјени климе. Делегацију БиХ предводиће Сребренка Голић.

- Конференција представља прилику да представимо  климатску реалност у БиХ и презентујемо нашу позицију у климатским процесима - рекла је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана