Registar nameta stiže u martu

M. Mi.
Registar nameta stiže u martu

Banjaluka - Registar fiskalnih i parafiskalnih nameta RS biće uspostavljen do kraja marta, odnosno nakon usvajanja predloženog zakona o poreskom sistemu RS.

Registar će sadržavati pregled svih pojedinačnih poreskih i neporeskih davanja koja plaćaju pravna i fizička lica u RS. U Ministarstvu finansija RS kazali su da je preduslov za uspostavljanje i objavljivanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta usvajanje zakona o poreskom sistemu.

- Zaključkom Narodne skupštine RS od 28. decembra počeo je da teče rok od 60 dana za javnu raspravu o Nacrtu zakona o poreskom sistemu. Javna rasprava će, u skladu sa planom, biti održana u  februaru, dok se u martu očekuje utvrđivanje prijedloga zakona o poreskom sistemu koji će, između ostalog, sadržavati i konstruktivne prijedloge iznesene tokom rasprava  - naveli su u Ministarstvu finansija.

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta. U njemu je navedeno da su građani suočeni sa 365 različite vrste dažbina, odnosno da plaćaju 346 neporeska ili parafiskalna nameta. U tom paketu je 287 naknada, 47 taksi, sedam kazni i dvije vrste članarine. Postoji i 15 vrsta direktnih poreza i šest različitih doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana