Рефундација трошкова за куповину цитостатика на врху приоритета

А. Ј. Р.
Рефундација трошкова за куповину цитостатика на врху приоритета

Бањалука - Обољели од карцинома у РС већ неко вријеме суочени су са недостатком цитостатика, због чега примају замјенску терапију, а пацијентима који су принуђени да купују ове лијекове у апотекама трошкови ће бити рефундирани.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС потврђују да тренутно немају појединих цитостатика, те да Фонд здравственог осигурања РС спроводи заједничку јавну набавку лијекова за потребе свих здравствених установа у РС. 

- Захваљујући могућностима примјене различитих терапијских протокола лијечење пацијената ни на који начин није угрожено. Пацијенти који нису у могућности да приме замјенски лијек цитостатике могу набавити у апотекама - рекли су у УКЦ-у РС.

Из Фонда поручују да је испорука цитостатика "етопозида", "доцетаксала", "тиогуанина" и "талидомида" већ почела по болницама широм Српске.  

- То су цитостатици за лијечење тумора унутрашњих органа.

Уколико се деси да у болници нема неког цитостатика, обољели могу сами купити лијек, а трошкове ћемо рефундирати - рекли су у Фонду. 

Додали су да су захтјеве за рефундацију купљених цитостатика ставили на врх листе приоритета како би осигураницима у најкраћем року рефундирали трошкове.

Навели су да сваке године тендере за набавку лијекова распишу на вријеме, али због сложености процедура јавних набавки тендери знају потрајати мјесецима.

- Један од разлога зашто је дошло до несташице појединих цитостатика је и тај што се на расписане тендере нико није јавио од добављача. Осим тога, поједини добављачи су понудили превисоке цијене, знатно више у односу на цијене претходних година јер им је то омогућио нови Правилник о начину контроле цијена - рекли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана