Redovnija isplata, stop lažnim bolovanjima

D. S.
Redovnija isplata, stop lažnim bolovanjima

Banjaluka - Predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Unije udruženja poslodavaca potpisaće danas sporazum o saradnji, kojim se, između ostalog, Fond obavezuje da će sve tekuće obaveze u ovoj godini za bolovanja izmirivati redovno.

Sporazumom je predviđeno da se dug iz ranijih godina kontinuirano izmiruje, uz mogućnost multilateralne kompenzacije potraživanja i dugovanja, dok će Fond i poslodavci inicirati i izmjene propisa koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu bolovanja. Jedan od ciljeva je, kako kažu u Fondu, da se spriječe zloupotrebe bolovanja i eliminišu negativne pojave u ovoj oblasti.

- Očekujemo da će ovaj sporazum doprinijeti da poslodavci redovno plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje, što će omogućiti i nama da svoje obaveze na vrijeme izmirujemo - kazali su u Fondu i istakli da je finansijska stabilizacija koja je urađena u 2017. godini, a nastavljena i ove godine, omogućila da Fond oko deset miliona KM usmjeri upravo u privredu putem refundacija bolovanja, što bi trebalo da podstakne poslodavce da još redovnije izmiruju doprinose.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da je ovaj sporazum od velikog značaja, jer će omogućiti da se prema privrednicima koji redovno uplaćuju  poreze i doprinose na vrijeme refundiraju troškovi.

Prema njegovim riječima, dogovor sa Fondom je jedan od rezultata sporazuma koju su sa Vladom RS potpisali krajem prošle godine u vezi sa pitanjem ekonomskih reformi.

- Tada smo, između ostalog, obećali da ćemo sa Fondom dogovoriti da se do 30. juna ove godine izmire stare obaveze po osnovu bolovanja za više od 30 dana - kazao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana