Редовнија исплата, стоп лажним боловањима

Д. С.
Редовнија исплата, стоп лажним боловањима

Бањалука - Представници Фонда здравственог осигурања РС и Уније удружења послодаваца потписаће данас споразум о сарадњи, којим се, између осталог, Фонд обавезује да ће све текуће обавезе у овој години за боловања измиривати редовно.

Споразумом је предвиђено да се дуг из ранијих година континуирано измирује, уз могућност мултилатералне компензације потраживања и дуговања, док ће Фонд и послодавци иницирати и измјене прописа који ће омогућити квалитетнију контролу боловања. Један од циљева је, како кажу у Фонду, да се спријече злоупотребе боловања и елиминишу негативне појаве у овој области.

- Очекујемо да ће овај споразум допринијети да послодавци редовно плаћају доприносе за здравствено осигурање, што ће омогућити и нама да своје обавезе на вријеме измирујемо - казали су у Фонду и истакли да је финансијска стабилизација која је урађена у 2017. години, а настављена и ове године, омогућила да Фонд око десет милиона КМ усмјери управо у привреду путем рефундација боловања, што би требало да подстакне послодавце да још редовније измирују доприносе.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да је овај споразум од великог значаја, јер ће омогућити да се према привредницима који редовно уплаћују  порезе и доприносе на вријеме рефундирају трошкови.

Према његовим ријечима, договор са Фондом је један од резултата споразума коју су са Владом РС потписали крајем прошле године у вези са питањем економских реформи.

- Тада смо, између осталог, обећали да ћемо са Фондом договорити да се до 30. јуна ове године измире старе обавезе по основу боловања за више од 30 дана - казао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана