Redovi za zimske gume

Dragana Keleč, dopisnici
Redovi za zimske gume

Banjaluka - U auto-servisima u Srpskoj vladaju ogromne gužve jer su vozači čekali posljednji čas da nabave zimsku opremu za svoje četvorotočkaše.

Vulkanizeri rade punom parom, a kažu da su gužve ogromne, iako su vozači još prije dvije sedmice masovno krenuli da nabavljaju zimsku opremu.

- Mislio sam ranije da zamijenim gume i permant, ali desilo se da sam stigao baš u najveću gužvu. Čekao sam dva sata da stignem na red - rekao je Banjalučanin Nebojša Jovanić, koji je svoj automobil tek po isteku zakonskog roka spremio za zimu.

Gužve su i u prijedorskim auto-servisima, a vozači zakazuju termine i u kasnim večernjim časovima.

- Mnoge je zavaralo lijepo vrijeme, ali to uopšte nije opravdanje jer se zna kad je rok za kupovinu i postavljanje zimskih guma - rekao je radnik jednog od servisa.

I na području Gradiške vozači užurbano pripremaju automobile. Bojan Janković kaže da za zimsku opremu treba da izdvoji gotovu cijelu platu.

- Četiri gume za moj automobil su 500 maraka, permant 20, lanci 40 KM. Ako još promijenim ulje do zime, za sve mi neće moći biti ni cijela plata - kaže Janković.

Vulkanizer u rogatičkoj radnji "Momo" zbog gužvi otvara radnju prije uobičajenog radnog vremena, a ne zatvara dok ima mušterija.

- Lijepo je što vozači poštuju zakon i spremaju se za zimske uslove na putevima. Bilo bi još bolje da su bar neki od njih došli dan, dva ranije da ne čekaju dugo - kazao je Momo Ilić.

Zimsku opremu nabavljaju i stanovnici Han Pijeska, a policija već budno prati da li su spremni za zimu koja je surova na ovom području.

- Ovih dana imali smo preventivne akcije sa akcentom na posjedovanje zimske opreme. Zadovoljni smo rezultatima - kažu u Policijskoj stanici Han Pijesak.

Kazne

Korišćenje zimske opreme obavezno je od 15. novembra do 15. aprila. Iz policije apeluju da je bez obzira na vremenske uslove zimska oprema neophodna, a vozačima koji je ne budu imali slijedi kazna od 40 maraka.

- U idućem periodu pojačano ćemo kontrolisati vozače da bismo vidjeli da li su nabavili zimsku opremu - saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana