Реализован велики дио мјера заштите животне средине

Срна
Реализован велики дио мјера заштите животне средине

Бањалука - У Рафинерији нафте Брод у периоду важења еколошке дозволе реализован је велики дио мјера заштите животне средине у роковима који су еколошком дозволом утврђени, чиме је унапријеђен квалитет животне средине, истакнуто је на састанку министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић и генералног директора Рафинерије нафте Брод Андреја Гетингера.

Из ресорног министарства саопштено је да је Рафинерија нафте Брод уложила велике напоре да усклади рад постројења са одредбама Закона о заштити животне средине и стандардима ЕУ.

"Значајније реализоване мјере се односе на оспособљавање и модернизацију постројења која су имала значајан утицај на квалитет ваздуха, квалитет воде и квалитет земљишта", наводи се у саопштењу.

У складу са еколошком дозволом, додаје се у саопштењу, постављена је станица за континуирано праћење квалитета ваздуха на локацији Рафинерије нафте Брод за 32 параметра, те успостављен континуирани мониторинг емисија из двије котловнице у Рафинерији нафте.

"Рафинерија нафте је усвојила план модернизације постројења и на њему интензивно ради, те су са тим у вези планирана и великим дијелом извршена велика улагања у модернизацију постројења, реконструкцију одређених постројења, као и санацију контаминираног земљишта и реконструкцију пунилишта", наводи се у саопштењу.

Голићева је на састанку данас у Бањалуци нагласила да у Рафинерији нафте у Броду разматрају и могућност коришћења гаса као погонског горива, чиме би у потпуности из процеса производње био искључен мазут и преговори су у току.

Она је навела да је гас као погонско гориво у потпуности прихватљив енергент са становишта заштите животне средине.

Делегација Рафинерије нафте током састанка упознала је Голићеву у вези са предузетим активностима на рјешавању такозване гудронске јаме, што је такође једна од обавеза из важеће еколошке дозволе.

"Предузето је низ активности како би се ријешило ово питање. Направљен је план санације које подразумијева рјешења нетурализације гудрона у Броду и Модричи, а технологија која би требало да се примијени у санацији већ је коришћена у неколико земаља ЕУ", наводи се у саопштењу.

Руски власници Рафинерије до сада у инвестирали око 250 милиона евра у модернизацију постројења у Броду, а у овом тренутку у Рафинерији ради око 1.000 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана