Разоткрили преваранте и уштедјели 33 милиона

Свјетлана Ђуричић
Разоткрили преваранте и уштедјели 33 милиона

Бањалука - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС је због неблаговременог достављања документације од 2012. до краја октобра ове године обуставио исплату пензије за 200.647 корисника, а након комплетирања документације у исплату је поново укључено 43.747 корисника или приближно тек сваки пети.

Из Фонда ПИО су поручили да је у том периоду, у склопу акције “Стоп преварама, до пензије поштено” остварена уштеда од око 33 милиона КМ.

Додали су да је током првих десет мјесеци ове године стопирана исплата за 26.217 корисника породичне пензије, а након комплетирања документације у систем је враћено њих 5.254. У фонду су истакли да су у том периоду уштеђена 3,3 милиона КМ.

Валидност права на пензију утврђује се по неколико основа.

- По основу медицинске документације за коју надлежне установе нису потврдиле исправност ове године контролисано је 14 корисника инвалидске пензије, од чега за три осигураника није потврђена претходна оцјена о губитку радне способности - нагласили су из Фонда ПИО за “Глас Српске”.

Рекли су да су редовне мјесечне контроле корисника породичне пензије у статусу осигурања и дјеце на редовном школовању такође откриле злоупотребе, због чега је од јануара до јуна обустављена исплата за 213 корисника по основу престанка школовања, док је од јануара до октобра 380 корисника породичне пензије остало без овог права.

- По основу неблаговремене пријаве смрти корисника од стране породице или насљедника у истом периоду евидентирана су 32 случаја, те је покренуто исто толико регресних поступака за враћање претплате пензије у износу од 23.272 КМ - казали су у Фонду ПИО.

Додали су да су ове провјере резултат акције “Стоп преварама, до пензије поштено”, која траје од 2012. године.

- Циљ акције је борба против различитих облика преваре, при чему је тежиште на провјери вјеродостојности медицинске документације, на основу које је остварено право на инвалидску пензију - истакли су у Фонду ПИО, те додали да се прво провјерава медицинска документација са дијагнозама психозе, депресије, ПТСП-а, шизоафективна стања, што се најчешће и понављало код великог броја корисника инвалидске пензије.

Нагласили су да је приличан број случајева злоупотреба откривен у сарадњи са здравственим установама у БиХ, Србији и Црној Гори, одакле су медицинску документацију осигураници раније најчешће и достављали.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ најоштрије осуђује нелегално стицање права на пензију, јер се, како је рекао, ради о изразито непоштеном односу према пензионерима који су часно, радом, заслужили тај статус.

  • Много новца раније се одлијевало за лажне пензионере, нарочито изван РС. Да преварама није пљачкан Фонд ПИО лакше би било повећати пензије бар мало - казао је Ракуљ.

Превенција

Када утврди фалсификовање медицинске документације Фонд ПИО подноси кривичну пријаву МУП-у или надлежним тужилаштвима.

- Поред репресивног, то има и превентивно дејство, јер се тиме шаље порука онима који су преварама дошли до пензије да се то не исплати и да ће бити откривени - поручили су из Фонда ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана