Razmjena znanja o tretmanu prijevremeno rođenih beba

D. K.
Razmjena znanja o tretmanu prijevremeno rođenih beba

Banjaluka - Radionica sa temom "Nove neuroprotektivne strategije i ultrarane intervencije u neonatologiji" održana je u amfiteatru Medicinskog fakulteta Banjaluka, a učesnicima su približena svjetska iskustva iz te oblasti.

Predavanja su održali direktor Instituta za neonatologiju iz Beograda prim. dr Milica Ranković-Janevski i medicinska sestra Maja Radovanović. Praktičnu primjenu demonstrirala je medicinska sestra Mira Roksandić, koja je internacionalni instruktor bebi masaže.

Ranković-Janevski je istakla da je riječ o radionici koja se odnosi na nove neuroprotektivne strategije koje su u svijetu aktuelne u neonatologiji.

- Savremena nauka je dokazala da osim tehnologije i savremenih medikamenata postoje dodatne mjere koje je potrebno primijeniti da bi rizično, prijevremeno rođena i naročito bolesna djeca, ne samo preživjela već kasnije imala dobar senzomotorni razvoj, bez kašnjenja i razvojnih deficita - istakla je Ranković-Janevski.

Šef intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka prim. dr Vesna Novaković je izrazila veliku zahvalnost za dosadašnju saradnju sa Institutom za neonatologiju iz Beograda. Izrazila je nadu da će biti nastavljena razmjena iskustava sa kolegama, koji su veliki profesionalci u ovom domenu.

Radionici, koja je organizovana uz podršku farmaceutske kuće "AbbVie" prisustvovali su ljekari i medicinske sestre iz Klinike za dječije bolesti, Klinike za ginekologiju i akušerstvo i terapeuti iz Službe kliničke rehabilitacije Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana