Различите накнаде за легализацију објеката супротне Уставу РС

Срна
Различите накнаде за легализацију објеката супротне Уставу РС

Бањалука - Уставни суд РС утврдио је јуче да поједине одредбе Закона о уређењу простора и грађењу Српске, којима је прописана накнада за легализацију бесправно изграђених објеката, нису у сагласности са Уставом.

Уставни суд је оцијенио да је неусаглашеност оспорених одредаба резултат тога што су њима накнаде одређене на неједнак начин у односу на оне које су дужни плаћати легални градитељи објеката. Тиме је, према оцјени Уставног суда, разликовање инвеститора легалних и нелегалних објеката супротно гаранцијама равноправности грађана и правне једнакости пред законом из члана 10 Устава РС.

Из Уставног суда је саопштено и да поједине одредбе Правилника о спровођењу континуиране едукације нису у сагласности са Уставом Српске, Законом о здравственој заштити и Законом о Републичкој управи.

На сједници Уставног суда, која је одржана јуче у Бањалуци, утврђено је да члан 120 Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Министарству унутрашњих послова Српске није у сагласности са Уставом Српске, као ни поједини чланови Кривичног законика.

Судије су утврдиле и да поједине тачке одлуке о висини трошкова уписа у именик адвоката Адвокатске коморе Српске није у сагласности са Уставом Српске и Законом о адвокатури Српске. Оспореном одредбом прописано је да је висина трошкова уписа у именик адвоката Адвокатске коморе у износу од 7.000 КМ прописана паушално и арбитрарно, што је супротно гаранцијама уставног начела владавине права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана