Razgrabljeni indeksi na medicini

Dragana Keleč
Razgrabljeni indeksi na medicini

Banjaluka - Na fakultetima u RS juče su objavljeni preliminarni rezultati prijemnih ispita, a prvi spiskovi pokazuju da su na medicini razgrabljeni svi indeksi, dok je na studij srpskog jezika primljen nezapamćeno mali broj brucoša.

Na banjalučkom Filološkom fakultetu kažu da na svim odsjecima ove godine imaju manje kandidata, ali ih je posebno iznenadila nezainteresovanost za upis na studij srpskog jezika i književnosti. Na njemu su imali tek 16 prijavljenih, dok ih je nekada bilo na stotine.

- Na studij srpskog jezika i književnosti primljeno je deset brucoša, gdje je ostalo i najviše slobodnih mjesta, i to 35 za domaće i pet za strane studente - rekli su na ovom fakultetu.

Najviše zainteresovanih imali su za studij engleskog jezika i književnosti, gdje je od 73 prijavljenih, primljeno 45.

- Na studiju engleskog jezika imamo još samo pet slobodnih mjesta za vanredne studente - dodali su na ovom fakultetu.

Na Elektrotehničkom fakultetu ostalo je još 96 mjesta.

- Primljeno je 150 studenata. Najviše je bilo onih koji su željeli da upišu studij računarstva i informatike, gdje je prijemni položilo 99 kandidata, a mjesta ima za još 20 - rekao je dekan Branko Dokić.

Manje zainteresovanih svršenih srednjoškolaca bilo je i za indekse prava i ekonomije, dok su najveće gužve kao i ranijih godina vladale na medicini.

- Sva mjesta smo već popunili. Jedino nam je ostalo nešto slobodnih mjesta za strane studente na odsjecima stomatologije i farmacije - kazao je dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Milan Skrobić.

Za jedno mjesto na medicini, kako ističe Skrobić, konkurisala su u prosjeku tri kandidata, dok je na stomatologiji i farmaciji apliciralo po dvoje za jedno mjesto. Ipak, i pored velikog interesovanja, kaže on, ne planiraju da proširuju upisne kvote.

- Na medicini smo primili 70 brucoša, na zdravstvenoj njezi 20 redovnih i 20 vanrednih, na studiju farmacije 40 i na stomatologiji 30, i to je ukupan broj koji ćemo ove godine školovati - kazao je Skrobić.

Slična situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu gdje su na medicini gotovo sva mjesta popunjena, dok je na srpskom jeziku i književnosti primljeno samo pet kandidata.

- Na našem univerzitetu primljeno je gotovo 1.300 studenata. Najveći broj kandidata imali smo na medicini, gdje je ostalo samo nekoliko slobodnih mjesta za strane studente - istakao je rektor Radoslav Grujić.

Spiskovi sa konačnim rezultatima primljenih kandidata trebalo bi da budu objavljeni sutra na svim fakultetima.

Honorari

Milan Skrobić kaže da se nada da će komisija koju su formirali Ministarstvo prosvjete i Univerzitet u Banjaluci pronaći rješenje za isplatu honorara profesorima.

- Od osnivanja našeg fakulteta imamo problem sa isplatom honorara za profesore angažovane sa klinika i bolnica. Nikad u budžetu nije predviđen dio novca za nastavnike u dopunskom radu, zbog čega to treba nekako regulisati - smatra Skrobić.

Slobodna mjesta poslije prijemnog

Univerzitet u Banjaluci

Medicinski fakultet - samo za strane studente

Elektrotehnički - 96

Filološki:

Studij engleskog - pet stranih studenata

Studij srpskog jezika - 35 domaćih i pet stranih

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Medicinski fakultet - samo za strane studente

Elektrotehnički - 65

Ekonomski - 54

Pravni - 175

Studij srpskog jezika - 28 domaćih i tri strana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana