Раздвајају активне од пасивних тражилаца посла

ATV
Раздвајају активне од пасивних тражилаца посла

Бањалука - Незапослени који нису у потрази за послом, од идуће године право на здравствено осигурање оствариће искључиво преко Фонда здравственог осигурања и неће више бити пријављени у Заводу за запошљавање.

Тако је Влада Српске одлучила на приједлог послодаваца. Том реформом, раздвојиће активне од пасивних тражилаца посла, а у  Заводу кажу да ће им то добро доћи.

„Ако се у том правцу реализује реформа дефинитивно ће олакшати посао Заводу за запошљавање и ми ћемо се бавити оним чиме треба да се бавимо, бићемо ослобођени дијела административних послова”, рекао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање РС.

Вујичић тврди да су бројке већ познате.  Оних који су пријављени у Заводу само ради здравстевног осигурања тренутно има око 80 хиљада, а како се у већем броју случајева ради о носиоцима породичног домаћинства, процјењује се да их има још толико. Послодавци, који су и предложили реформу, имали би велике користи од брисања пасивних са Завода за запошљавање.

„То би помогло да послодавци односно цјелокупна привреда утврди шта је то стварно незапослених односно каква је квалификациона струкутура незапослених да би се могло планирати и квалитетније образовање, а такође и да се евентуални инвеститори упознају са коликим бројем и каквом структуром радне снаге располажу на одређеној територији”, изјавио је Саша Тривић, директор компаније „Крајина клас”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана