Ratni nebeski heroji ponos RS

Vedrana Kulaga
Ratni nebeski heroji ponos RS

Banjaluka - Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva (RV) i protivvazdušne odbrane (PVO) Vojske Republike Srpske dali su veliki doprinos stvaranju i odbrani Srpske, a prigodnim svečanostima danas (subota) biće obilježeno 25 godina od njihovog formiranja i Dan ovih jedinica.

RV i PVO Vojske RS formirani su 27. maja 1992. godine, od kada je izvedeno 16 borbenih letova za podršku kopnenim snagama, a komande su bile u Zalužanima i Mahovljanima u sklopu 874. vazduhoplovne baze Vojske RS.

Svečanost povodom jubileja biće upriličena na aerodromu u Mahovljanima, sa koga su se u proteklom ratu odvijali borbeni letovi, a biće izloženi sačuvani vojni avioni i helikopteri. Radi se, između ostalih, o avionima "orao" i "jastreb" koji nisu u letnom stanju, a to će, kažu u Trećem pješadijskom RS puku Oružanih snaga BiH, biti prilika da svi vide čime je raspolagala Vojska RS.

Nekadašnji komandant RV i PVO Vojske RS Milan Torbica napominje da su u proteklom ratu njihovi osnovni zadaci bila borbena dejstva, odnosno odbrana i kontrola vazdušnog prostora RS, ali i izviđanje, transport i koordinacija sa kopnenim jedinicama.

- Moramo biti ponosni na sve pripadnike ovog roda Vojske RS jer su bili istinski heroji tog vremena, koje ne smijemo zaboraviti - rekao je Torbica za Srnu istakavši da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo 61 borac ovog roda.

PVO je nanio velike gubitke neprijateljskim snagama, a Torbica napominje da je RV dejstvovao, između ostalog, u operacijama "Koridor" i "Una".

- U kratkom vremenu, kada su snage NATO-a i Hrvatske izvršile dejstvo po objektima i snagama VRS, oboreno je, prema našoj evidenciji, sedam aviona NATO-a i tri Hrvatske, po tri helikoptera i bespilotne letjelice. NATO u svojim analizama tvrdi da su imali i veće gubitke - navodi on.

Osim borbenih dejstava avijacije i PVO, ističe on, ogroman doprinos sveukupnoj borbi dale su helikopterske jedinice - borbeni helikopteri u podršci snagama kopnene vojske, te transportni, u prevoženju ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Napominje da je u ratu RV i PVO Vojske RS izgubio 12 aviona i sedam helikoptera, te pretrpio znatna oštećenja na sistemima PVO, posebno jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja (VOJIN).

Naglašava da je, i pored gubitaka, RV i PVO izašao iz rata sa 22 aviona i 33 helikoptera, devet raketnih sistema PVO, većim brojem radara i lakih prenosnih sistema, što ih je činilo respektivnim na prostoru bivše Jugoslavije, a po vatrenoj moći odmah iza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana