Ratarima otpisano 15,8 miliona KM

Marina Čigoja
Ratarima otpisano 15,8 miliona KM

Banjaluka - Vlada RS zadužila je Robne rezerve RS da otpišu 15,81 milion KM potraživanja od poljoprivrednika za regresirano đubrivo, koje im je distribuisano za proljećnu i jesenju sjetvu u 2012. godini.

Poslije zasjedanja Vlade saopšteno je da je ovo jedna u nizu mjera koje su donijeli s ciljem ublažavanja posljedica od poplava.

Poljoprivrednici su pozdravili ovu odluku Vlade i istakli da je svaki dug koji im je otpisan dragocjen, s obzirom na veliki broj problema koji ih prate u ovoj godini.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da su ratari zadovoljni odlukom Vlade i da će im otpis duga biti od velike pomoći, a posebno onima koji su pretrpjeli veliku štetu izazvanu poplavama i gradom u ovoj godini.

- To je zaista velika pomoć, posebno sada kada treba da uđemo u jesenju sjetvu, a nemamo novca, jer su nas poplave iscrpile. Očekujemo da nam Vlada plati još pet miliona KM podsticaja i to bi bila prva Vlada RS koja odlazi, a koja iza sebe nije ostavila nikakve dugove prema seljacima - naglasio je Usorac.

Kazao je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imaju sluha za ratare i da, ukoliko se uzme u obzir kako stoji privreda RS i budžet, seljaci moraju biti zadovoljni.

- Prije par dana isplaćena su nam tri miliona KM za podsticaje i ako nam isplate i ovih pet koje duguju, bićemo u mogućnosti da obavimo jesenju sjetvu bez velikih naprezanja i uzimanja skupih kredita kod banaka - naglasio je Usorac.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić je kazao da su mnogi ratari u dugovima do guše i da im otpis duga mnogo znači da bi mogli bilo šta da ulože u jesenju sjetvu.

- Ovo je jedna od najgorih godina za poljoprivredu, ratari su u dugovima i na nove kredite ne smiju ni da pomišljaju, tako da nam je svaka pomoć dobrodošla - naglasio je Maletić.

Istakao je da ratari jesenju sjetvu dočekuju sa velikom neizvjesnošću, jer nisu sigurni da li će i koliko moći posijati.

- Biće problema u jesenjoj sjetvi, posebno sa repromaterijalom. Obećali su nam u Vladi da će nam dati nešto sjemena pšenice i goriva i ako se to ispuni, biće veoma pozitivno za proizvođače - naglasio je Maletić. Ukupna šteta u biljnoj proizvodnji u RS koju su pričinile majske poplave procijenjena je na oko 210 miliona KM, a u stočarskoj proizvodnji na oko 40 miliona KM.

Zdravstvo

Vlada je juče prihvatila i informaciju o potpisivanju ugovora za realizaciju projekta "Rekonstrukcija i opremanje Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka" i ovlastila ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića da potpiše ugovor sa kompanijom "Vamed" iz Beča.

- Vlada će za realizaciju projekta obezbijediti sredstva za plaćanje PDV-a - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana