Ратарима отписано 15,8 милиона КМ

Марина Чигоја
Ратарима отписано 15,8 милиона КМ

Бањалука - Влада РС задужила је Робне резерве РС да отпишу 15,81 милион КМ потраживања од пољопривредника за регресирано ђубриво, које им је дистрибуисано за прољећну и јесењу сјетву у 2012. години.

Послије засједања Владе саопштено је да је ово једна у низу мјера које су донијели с циљем ублажавања посљедица од поплава.

Пољопривредници су поздравили ову одлуку Владе и истакли да је сваки дуг који им је отписан драгоцјен, с обзиром на велики број проблема који их прате у овој години.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац је рекао да су ратари задовољни одлуком Владе и да ће им отпис дуга бити од велике помоћи, а посебно онима који су претрпјели велику штету изазвану поплавама и градом у овој години.

- То је заиста велика помоћ, посебно сада када треба да уђемо у јесењу сјетву, а немамо новца, јер су нас поплаве исцрпиле. Очекујемо да нам Влада плати још пет милиона КМ подстицаја и то би била прва Влада РС која одлази, а која иза себе није оставила никакве дугове према сељацима - нагласио је Усорац.

Казао је да Влада и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде имају слуха за ратаре и да, уколико се узме у обзир како стоји привреда РС и буџет, сељаци морају бити задовољни.

- Прије пар дана исплаћена су нам три милиона КМ за подстицаје и ако нам исплате и ових пет које дугују, бићемо у могућности да обавимо јесењу сјетву без великих напрезања и узимања скупих кредита код банака - нагласио је Усорац.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић је казао да су многи ратари у дуговима до гуше и да им отпис дуга много значи да би могли било шта да уложе у јесењу сјетву.

- Ово је једна од најгорих година за пољопривреду, ратари су у дуговима и на нове кредите не смију ни да помишљају, тако да нам је свака помоћ добродошла - нагласио је Малетић.

Истакао је да ратари јесењу сјетву дочекују са великом неизвјесношћу, јер нису сигурни да ли ће и колико моћи посијати.

- Биће проблема у јесењој сјетви, посебно са репроматеријалом. Обећали су нам у Влади да ће нам дати нешто сјемена пшенице и горива и ако се то испуни, биће веома позитивно за произвођаче - нагласио је Малетић. Укупна штета у биљној производњи у РС коју су причиниле мајске поплаве процијењена је на око 210 милиона КМ, а у сточарској производњи на око 40 милиона КМ.

Здравство

Влада је јуче прихватила и информацију о потписивању уговора за реализацију пројекта "Реконструкција и опремање Централног медицинског блока Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука" и овластила министра здравља и социјалне заштите Драгана Богданића да потпише уговор са компанијом "Вамед" из Беча.

- Влада ће за реализацију пројекта обезбиједити средства за плаћање ПДВ-а - саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана