Ratarima koji vrate dug biće otpisana kamata

Marijana Miljić
Ratarima koji vrate dug biće otpisana kamata

Banjaluka - Ratari koji do kraja septembra izmire dug prema Robnim rezervama RS u stečaju iz 2009. i 2011. godine nastao na osnovu regresiranog goriva biće otpisana kamata na ta potraživanja.

Taj prijedlog stečajne upravnice Doste Baraković juče je usvojila Skupština povjerilaca na ročištu održanom u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. Dug prema Robnim rezervama ima 6.546 poljoprivrednika i pred svima je identična ponuda.

- Poljoprivrednici za regresirano gorivo za 2009. i 2011. godine duguju oko 3,5 miliona KM. Pokretanje tužbi protiv njih stvorilo bi velike troškove zbog čega sam predložila da im bude ostavljen rok u kojem bi vratili samo glavnicu, dok bi im kamata bila otpisana. Nadamo se da će to uroditi plodom jer su mnogi od njih korisnici podsticaja, ali ih ne mogu dobiti sve dok ne izmire ova dugovanja - rekla je Barakovićeva i dodala da mnogi poljoprivrednici nisu ni znali da imaju dugovanja jer nisu dobijali nikakve opomene od ovog propalog javnog preduzeća.

Govoreći o sudskim sporovima koje Robne rezerve vode, Barakovićeva je rekla da je kod dužnika kod kojih imaju pravosnažne presude, a utvrđeno je da nemaju nikakve imovine, donesena odluka o obustavljanju izvršenja, dok su sporovi sa najvećim dužnicima, poput Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u toku.

- Potraživanja UIO su osporena i podnijeli smo tužbu kako bi dokazali da su ona osnovano osporena. Za ostale sporove koji se pokrenuti prije stečaja tražili smo nastavak -  kazala je Barakovićeva.

Priznata potraživanja povjerilaca od Robnih rezervi RS u stečaju iznose oko 26 miliona, dok je vrijednost imovine iznosi svega oko 11,5 miliona KM.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u Robnim rezervama 17. jula prošle godine. Taj prijedlog podnio je direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta zbog nagomilanih dugova i blokade računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana