Ратари засијали 60.000 хектара

Милијана Латиновић
Ратари засијали 60.000 хектара

Бањалука - Пољопривредници у Српској полако приводе крају прољећну сјетву, до сада је засијано око 60.000 хектара ораница, а планирано је да радови буду завршени до 15. маја.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац је казао да су прољећну сјетву пратиле велике потешкоће.

- Због недостатка новца и неисплаћених подстицаја за прошлу годину ратари се задужују или купују репроматеријал по много вишим цијенама тамо гдје га могу добити на одгођено плаћање - рекао је Усорац и додао да је остало још да се засије око 20.000 хектара.

Влада РС је ове године обезбиједила 60 милиона марака за пољопривредне подстицаје, али ратари кажу да им је посао отежало то што дио лањских подстицаја још није исплаћен.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић је рекао да је сјетва у завршној фази на подручју Лијевча поља, Посавине и дијеловима Семберије, иако су знатне површине биле под водом.

- Припрема за сјетву је била отежана. Ратари су трошили много више горива него иначе да би земљиште припремили за сјетву. Према подацима којима располажемо, под кукурузом ће бити нешто мање површине него лани, а главни разлог је беспарица, због које су многи ратари одустали од сјетве - казао је Маринковић.

Истакао је да су ратари одлучили да ове године веће површине засију сојом.

- Соја је култура која не захтијева велика улагања, а најављена је и њена виша цијена у зрну, с обзиром на стање у Бразилу и Аргентини, које је погодила велика суша, а одакле увозимо највеће количине ове културе - казао је Маринковић и додао да је киша која је падала претходних дана била спасоносна, јер су кукуруз и соја у фази ницања.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац је рекао да је сјетва кукуруза у том крају завршена на 90 одсто површина.

- Остало је још да кукуруз буде засијан у Барама, а већ се на њиве износи поврће - додао је Бањац.

Пољопривредници у Лопарама засијаће кукурузом рекордна 2.000 хектара ораница. Стручни сарадник за пољопривреду у општинској управи Радислав Давидовић је рекао да су годинама уназад сјетвене површине под кукурузом биле 1.300 хектара.

Регресирани дизел

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС одобрило је куповину 10,9 милиона литара дизел горива по цијени умањеној за 0,60 КМ по литру. Ратари ће регресирани дизел моћи преузимати до 15. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана