Расту плате обућара

Милијана Латиновић
Расту плате обућара

Бањалука - Радници у обућарској индустрији у Републици Српској у наредном периоду могу очекивати више новца на својим рачунима, јер послодавци подижу плате због повећаног обима посла, али и страха да не остану без радне снаге.

У неколико фабрика обуће у Српској, које запошљавају хиљаде радника, кажу да је обим посла значајно повећан, али да не могу стићи да одговоре на све захтјеве купаца, јер су крај прошле године обиљежили одласци жена у иностранство, а оне су доминантна радна снага у овој бранши. Више новца на рачунима око 850 запослених у Фабрици обуће “Санино” у Дервенти лијеже захваљујући повећању износа за топли оброк.

- Према законским прописима, топли оброк може бити у распону од 4,5 до 6,29 марака. Ми смо свим радницима повећали топли оброк на 6,29 КМ, чиме је укупан износ примања повећан и то је донекле стабилизовало стање и привремено зауставило одлив кадра - рекао је за “Глас Српске” директор и власник “Санина” Радован Пазуревић и додао да су радницима обезбиједили и плаћен превоз.

Веће фебруарске плате најављују и у Фабрици обуће “Дермал” у чијим погонима у Котор Варошу и Кнежеву дневно настаје око 4.000 пари обуће.

- Повећали смо плате у прошлој години за око 12 одсто, а и фебруарска плата требало би да буде већа за десет одсто - рекао је за “Глас Српске” директор и власник “Дермала” Раденко Бубић.

Повећање личних примања радника најављују и у Фабрици обуће “Спортек” у Котор Варошу која је са око 2.000 радника највећи послодавац у тој општини и један од највећих у приватном сектору у Српској. Директор  “Спортека” Федерико Зекето и предсједник синдиката у том предузећу Радислав Стојановић недавно су потписали измјене и допуне појединачног колективног уговора, које подразумијевају да се кроз увећање коефицијената повећавају лична примања радника. Стојановић, који је и потпредсједник републичког Синдиката текстила, коже и обуће, рекао је да је, без обзира на то што је нови Закон о раду умањио многа права радника, у овом предузећу на снази појединачни колективни уговор из 2008. године.

- Њиме се дају већа права радницима. На примјер, за 0,5 одсто се увећава плата за сваку годину радног стажа, годишњи одмор се користи у цјелости увећан за један дан за сваке три године стажа. Радници имају 15 одсто стимулације за редовно присуство на послу. Током године остварују право и на регрес, а исплаћује им се и накнада за прековремени и ноћни рад, који су увећани за 35 процената. Радници имају и организован превоз, топли оброк и одређене премије - истакао је Стојановић.

Иако рачуница показује да ће због ове измјене уговора трошкови предузећа бити већи за око милион КМ, управа најављује ново повећање плата.

- Руководство ће у току ове године поново разговарати са представницима синдиката и размотрити могућност новог повећања примања. Све то чинимо с циљем додатног побољшања економског и социјалног положаја наших запослених - истакао је Зекето.

Директор бањалучке Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић каже да се плата у привреди, прије свега, мора зарадити.

- Тачно је да се обим посла повећао јер су Румунија, Бугарска и Албанија остале без радника и све фирме које су тамо пословале затварају фабрике и отварају погоне код нас. Међутим, ни наши људи не могу више да раде за плату од 600 марака, зато од наших партнера за које производимо обућу тражимо да повећају цијене, да бисмо и ми радницима могли пружити већу плату - рекао је Умичевић и додао да је Српској пријеко потребан кластер обућара који ће се борити за већу цијену и боље плате.

Запошљавање

У фабрикама обуће у Српској због повећаног обима посла отварају нова радна мјеста. Раденко Бубић истиче да ће, уколико успију обезбиједити већи простор, у Кнежеву запослити још 100 радника, а исто толико намјерава да запосли и Фабрика обуће “Бема” у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана