Raste broj poplavljenih kuća, majka i beba evakuisane

Milijana Latinović, Dejan Jovičić
Raste broj poplavljenih kuća, majka i beba evakuisane

Srbac, Gradiška - Majka i beba evakuisane su iz porodične kuće u mjestu Bajinci u Srpcu, gdje nabujala Sava i dalje unosi strah i nemir među mještane, a ništa bolja situacija nije ni na području Gradiške.

Stanje na ugroženom području u Kobašu kod Srpca dodatno je pogoršano. Poplavljeno je osam kuća, a dvadesetak zaplavljeno. U naselju Selo Srbac juče su takođe zaplavljena tri domaćinstva, dok su u nebranjenom području Bajinaca i Gaja ugrožene četiri kuće do kojih se može doći samo čamcem.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević je rekao da je na poplavljenom području Kobaša konstantno prisutna spasilačka jedinica Republičke uprave civilne zaštite koja iseljava stoku iz pomoćnih objekata.

- Nivo Save porastao je za desetak centimetara i juče je iznosio 997 centimetara. Situacija se dodatno komplikuje, ali se nadam da najavljeni vodeni talas iz Jasenovca neće drastičnije povećati vodostaj - rekao je Dragosavljević i dodao da poplavljenima dijele ribarske čizme, te da čamcima dopremaju hranu za stoku.

Vodostaj Save u Gradišci juče je iznosio 883 centimetra, a mještani čija su domaćinstva pod vodom kažu da ne pamte da je vodostaj ikada bio veći.

Porodica Golić iz Gašnice kod Gradiške, gdje su mnoga domaćinstva zaplavljena, noć između utorka i srijede provela je u kući bez vatre u koju je prodrla voda.

- Morali smo danas izaći iz svoje kuće. Voda nam je 25 centimetara ušla u kuću, ne znam kako ćemo ovo preživjeti. Ne znam šta da radimo i kako da se borimo - rekla je juče mještanka Radojka Golić.

Šef Odsjeka civilne zaštite u ovoj opštini Slobodan Knežević rekao je da je situacija najteža u nebranjenom području u naseljima Vrbaška, Bistrica i Gašnica gdje je zaplavljeno 17 kuća.

- Dvije starice smo prije tri dana evakuisali iz njihovih kuća jer im je voda došla do kućnog praga. Ekipe sa čamcima priskaču u pomoć - rekao je Knežević.

Specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta angažovane su u Srpcu i Gradišci.

- Fokus pažnje polako se pomjera nizvodno Savom od Broda, Šamca do Semberije gdje su "Vode Srpske" proglasile redovne mjere odbrane od poplave - naveli su iz Civilne zaštite i dodali da je važno da u Kozarskoj Dubici Sava stagnira i ima naznake opadanja. Nakon pada vodostaja, voda se u Novom Gradu povukla sa puteva koji su bili zatvoreni.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić rekao je da je na području gornjeg toka Save prošla velika opasnost od poplava, te da se očekuje smanjenje rizika od poplava.

Dodao je da je kao rezultat maksimalnih proticanja na rijeci Uni i Sani prethodnih dana ostvaren istorijski maksimum na području Jasenovca i Spomen-područja Donja Gradina gdje je izmjeren vodostaj od 928 centimetara.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je juče da u Semberiji ne treba očekivati velike probleme jer je smanjen nivo rijeke Drine, dok je Sava porasla 30 centimetara, što je 66 centimetara više od početka redovne odbrane od poplava.

- Mjesna zajednica Novi je dijelom zaplavljena, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće - rekao je Mićić.

Pijesak iz Sahare

Meteorološki servis "Serve Weather Europe " objavio je da će u narednim danima velike količine saharskog pijeska stići do jugoistočne Evrope. Kako su objavili, pijesak će donijeti jak južni vjetar iz Libije, a najviše će zahvatiti područje Grčke, Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Prema projekcijama, ovaj fenomen neće zaobići ni BiH, ali kod nas će ga ipak biti u manjim količinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana