Расте број поплављених кућа, мајка и беба евакуисане

Милијана Латиновић, Дејан Јовичић
Расте број поплављених кућа, мајка и беба евакуисане

Србац, Градишка - Мајка и беба евакуисане су из породичне куће у мјесту Бајинци у Српцу, гдје набујала Сава и даље уноси страх и немир међу мјештане, а ништа боља ситуација није ни на подручју Градишке.

Стање на угроженом подручју у Кобашу код Српца додатно је погоршано. Поплављено је осам кућа, а двадесетак заплављено. У насељу Село Србац јуче су такође заплављена три домаћинства, док су у небрањеном подручју Бајинаца и Гаја угрожене четири куће до којих се може доћи само чамцем.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић је рекао да је на поплављеном подручју Кобаша константно присутна спасилачка јединица Републичке управе цивилне заштите која исељава стоку из помоћних објеката.

- Ниво Саве порастао је за десетак центиметара и јуче је износио 997 центиметара. Ситуација се додатно компликује, али се надам да најављени водени талас из Јасеновца неће драстичније повећати водостај - рекао је Драгосављевић и додао да поплављенима дијеле рибарске чизме, те да чамцима допремају храну за стоку.

Водостај Саве у Градишци јуче је износио 883 центиметра, а мјештани чија су домаћинства под водом кажу да не памте да је водостај икада био већи.

Породица Голић из Гашнице код Градишке, гдје су многа домаћинства заплављена, ноћ између уторка и сриједе провела је у кући без ватре у коју је продрла вода.

- Морали смо данас изаћи из своје куће. Вода нам је 25 центиметара ушла у кућу, не знам како ћемо ово преживјети. Не знам шта да радимо и како да се боримо - рекла је јуче мјештанка Радојка Голић.

Шеф Одсјека цивилне заштите у овој општини Слободан Кнежевић рекао је да је ситуација најтежа у небрањеном подручју у насељима Врбашка, Бистрица и Гашница гдје је заплављено 17 кућа.

- Двије старице смо прије три дана евакуисали из њихових кућа јер им је вода дошла до кућног прага. Екипе са чамцима прискачу у помоћ - рекао је Кнежевић.

Специјализоване јединице Републичке управе цивилне заштите са пумпама великог капацитета ангажоване су у Српцу и Градишци.

- Фокус пажње полако се помјера низводно Савом од Брода, Шамца до Семберије гдје су "Воде Српске" прогласиле редовне мјере одбране од поплаве - навели су из Цивилне заштите и додали да је важно да у Козарској Дубици Сава стагнира и има назнаке опадања. Након пада водостаја, вода се у Новом Граду повукла са путева који су били затворени.

Помоћник директора "Вода Српске" Славиша Савић рекао је да је на подручју горњег тока Саве прошла велика опасност од поплава, те да се очекује смањење ризика од поплава.

Додао је да је као резултат максималних протицања на ријеци Уни и Сани претходних дана остварен историјски максимум на подручју Јасеновца и Спомен-подручја Доња Градина гдје је измјерен водостај од 928 центиметара.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је јуче да у Семберији не треба очекивати велике проблеме јер је смањен ниво ријеке Дрине, док је Сава порасла 30 центиметара, што је 66 центиметара више од почетка редовне одбране од поплава.

- Мјесна заједница Нови је дијелом заплављена, али нису угрожена домаћинства и куће - рекао је Мићић.

Пијесак из Сахаре

Метеоролошки сервис "Serve Weather Europe " објавио је да ће у наредним данима велике количине сахарског пијеска стићи до југоисточне Европе. Како су објавили, пијесак ће донијети јак јужни вјетар из Либије, а највише ће захватити подручје Грчке, Македоније, Бугарске и Румуније.

Према пројекцијама, овај феномен неће заобићи ни БиХ, али код нас ће га ипак бити у мањим количинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана