Расписан тендер за радничке картице

ATV
Расписан тендер за радничке картице

Радничке картице у Републици Српској коштаће око милион и 200 хиљада марака. То је износ на који је Министарство финансија расписало тендер. Набављаће се систем са базом података, пратеће апликације, електронске картице, и уређаји за рад на терену.

Фирма која прође на тендеру имаће 90 дана да инсталира комплетан систем. Уколико не буде жалби, систем картица у Српској могао би да заживи на зиму, јер се тендер затвара 20. августа. 

“Знате како те процедуре иду, вријеме се много узима на жалбе, на одлучивање у Сарајеву. Ми ћемо учинити све да то буде ефикасно, и да све буде легално и легитимно. Биће што је могуће брже, јер нама је то интерес, да уведемо ред и да имамо евиденцију и да ти људи буду мање психолошки оптерећени,” каже Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Послодавци су се од почетка противили моделу радничких картица који је предвидјела Влада. Засметало им је што би картице радника везале за одређеног послодавца, и што би морале да се мијењају сваки пут кад се промијени посао. Чули су да је расписан тендер, али не знају да ли су испуњени њихови захтјеви. Тврде да су подржали све законе којима је циљ борба против сиве економије, али нису сигурни да ће картице ишта помоћи.

“Нисам сигуран да ће баш картице, овако како ми чујемо да су замишљене, дати некакве резултате. Ми смо увијек против оног што ће коштати, а да не да резултат. Те картице ће причично коштати, око милион марака Буџет Српске, а онда касније послодавци преузимају терет да сами штампају за новозапослене раднике, рекао је Драгутин Шкребић из Унија удружења послодаваца Српске.

Радничка картица коштаће десет марака по запосленом. Прву туру, за око 260 хиљада радника у Српској, финансирће Пореска управа, а све остале - послодавци. Сваки запослени кога инспектори затекну без картице, платиће казну од 20 марака. Послодавца би могла да чека и привремена забрана дјелатности у трајању од 15 дана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана